Ситуацията с COVID-19 постави системите за лекарствоснабдяване на поредното изпитание.

...
Ситуацията с COVID-19 постави системите за лекарствоснабдяване на поредното изпитание.
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Постоянно има недостиг на едни или други лекарствени продукти

Ситуацията с COVID-19 сложи системите за лекарствоснабдяване на следващото тестване. Постоянно има дефицит на едни или други лекарствени артикули, като в множеството случаи той е краткотраен. Това сподели пред БТВ проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

" Преди 7 дни беше оповестен лист и на Изпълнителната организация по медикаментите с към 300 лекарствени продукта, с които организацията по този метод признава, че количествата, които сега са на територията на България, на процедура са с под 65% от нужното за месечно ползване ", добави тя.

Проф. Сербезова обясни и предлагането на Европейска комисия за валидността на зеления документ: " За да бъде годен зеленият документ третата доза да е сложена най-късно 9 месеца след първия цикъл. От това предложение на Европейска комисия излиза наяве, че в случай че в този момент някой стартира да се имунизира, т.е. сложи първа доза, на процедура няма да му бъде публикуван зелен документ. А тези, които имат втора доза, имат 9 месеца да си слагат бустера. След слагането на бустерната доза Европейска комисия споделя с това свое предложение, че към момента не знае дали ще се наложи годност на документа след бустерна доза ".

В предлагането се дава време на държавите-членки, точно въпросните 9 месеца, хората, които са имунизирани, да си слагат тази трета доза, а тези, които не са имунизирани, да пристъпят към имунизация, добави тя.Тя открои още един значим колорит на това предложение: " Знаете за възприетата светофарна подредба на страните според от броя на новите случаи. Новото в това предложение на Европейска комисия е, че към броя на новите случаи и смъртността ще се добави и равнището на имунизиране, и равнището на тестване. Тези нови цветове ще бъдат композиция и от броя на новите случаи, от смъртността, от равнището на тестване в съответната страна, и равнището на имунизирани, тъй че вероятността да попаднем още веднъж в по-червена зона е доста огромна ".

Въпреки че имунизацията си остава методът, с който най-успешно се предотвратява разпространяването на инфекцията, и макар че вирусът мутира много бързо, както и този нов вид, за който се заприказва неотдавна, въпреки всичко имунизирането обезпечава по-висок % на отбрана, в сравнение с естествения имунитет.

Проф. Сербезова напомни, че жителите на Европейски Съюз могат да пътуват и без имунизации, и без зелен документ, само че с PCR тест или 14 дни карантина. Тя означи, че още през цялото време на имунизацията у нас са били позволени съществени неточности в връзката. Първо - осведоменото единодушие, което отпадна, насочи вниманието на хората към това и им сътвори неправилната настройка, че имунизациите може би не са задоволително изпитани. Не, в противен случай - те са позволени за приложимост и затова това осведомено единодушие не бе нужно. На второ място не беше направена една осведомителна акция на наличен език, с който да се стигне до хората - без потреблението на комплицирана терминология, без потреблението на регулаторни процедури. В доста страни обществено известни персони също се имунизираха.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР