Ситуацията на пазара е следната - навлизаме в сезона на

...
Ситуацията на пазара е следната - навлизаме в сезона на
Коментари Харесай

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Ситуацията на пазара е следната - навлизаме в сезона на облагите на щатските пазари и е изцяло допустимо доста от фирмите да записват спад в цените на акциите си, след незадоволителни резултати. Първият предвестител на това - към този момент изнесе сходни разочароващи резултати - в лицето на Tesla.

Сега за вложителите идва въпроса - кък да търгуват с акции на компании, които се намаляват след незадоволителни резултати. И тук на помощ може да им се притече техническият разбор.

Най-грубо казано, в случай че се следва модела - резултатите са неприятни, инфлацията остава " лепкава " и Фед удостоверява, че ще задържи лихвите на високите им равнища до края на годината, или оттатък упованията, че ще забележим намаляване на лихвените проценти през втората половина на годината, то водещите щатски показатели могат да се насочат за тест на най-ниските си равнища от последната година.

Но това не е наложително неприятна вест за вложителите. Дори в противен случай! Това е страхотна вест за всички, които стоят на " страничните линии " в очакване на по-добри цени за покупки. И тук основно става какъв брой по-добри цени...

На пазара сега има три вида акции - едните са софтуерните колоси, които поведоха възобновяване на пазара от началото на годината, откакто бяха измежду най-силно засегнатите от спада през 2022-ра година и се отличават със съществено повишаване.

Вторите - са тези, които са покрай най-високите си равнища за годината (повечето огромни индустриални и суровинодобивни компании, както и потребителски нециклични компании) и третата група - такива, които са по-скоро покрай своите най-ниски стойности за годината.

Една по-сериозна промяна, разследване на слаби тримесечни доклади и нараснала заплаха от промяна, е доста допустимо да се отрази най-негативно на групата акции, които са най-близо до най-високите си равнища за годината.

Подобен сюжет видяхме към този момент при акциите на телекомуникационната компания AT&T, които след неприятни тримесечни резултати изгубиха над 10% от цената си и от близки до най-високите си равнища за годината - при 21.5 $, се намалиха единствено за ден по-близо до най-ниските си равнища за годината от 14.5 $.

Трябва да се има поради, че обичайно акциите на тази телекомуникационна компания не са изключително волатилни и се считат за " предпазен залог " поради изплащания си сериозен дял и бранша, в който оперират.

Тази позиция да вземем за пример, е доста допустимо да означи по-нататъшно намаляване и тест на най-ниското си равнище за последната една година, откъдето я разделят единствено още 15%.

Какво ще стане обаче, в случай че акциите доближат най-ниските си равнища за годината? Голяма част от низходящия капацитет и неприятните вести най-вероятно към този момент ще са заложени в равнищата на търговия на компанията и за вложителите ще стане релативно по-безопасно да влагат в тази обичайно защитна компания, изключително в светлината на повишена неустановеност на пазара и капацитета за криза.
 12 интернет акции избрани от специалистите като
12 интернет акции избрани от специалистите като " евтини "

Интернет ни даде в действителност доста многомилиардни компании

В същото време, при вероятно постигане на най-ниските равнища за годината от акциите, дивидентната рентабилност би се повишил до към 7%, което може да притегли спомагателни вложения към компанията.

И до момента в който акциите на телекома изпуснаха пара, то вложителите е добре да не бързат с покупките. Защото историята сочи, че на компании изнесли отрицателни резултати, им е належащо известно време преди изцяло да освободят напрежението и да привлекат интереса на нови купувачи.

За този жанр компании, в действителност опциите са две - да тестват дъната си, без да ги пробиват и възхода им да се възвърне (което би направило бъдещото им повишаване по-малко сигурно), или да пробият равнищата си и да продължат надолу.

При първия сюжет, вложителите могат да ги купуват покрай дъното с близки стопове под старите дъна. В случая на AT&T това би означавало примерно покупки в случай че поевтинеят до 15 $ със стоп под 14.5 (потенциална загуба от 3%).

Ако стоповете бъдат задействани, то за вложителите остава втория вид за търговия на падащи акции - покупки още веднъж със стопове, само че този път над остарялото пробито дъно, т.е. при връщане на акциите на компанията над остарялото дъно, което към този момент най-вероятно би работило като равнище на опозиция.

В случая на телекома, това би означавало - в случай че акциите паднат да кажем до 14 $ (под дъното от 14.5 долара), то вложителите да сложат предложения за покупки (със стоп), в случай че цената се увеличи над 14.5 - примерно 14.6. В този случай, те би следвало да нареждат стоповете си под новото дъно (да кажем 13.90 $, в случай че дъното е било 14 долара).

При подобен сюжет, вложителите още веднъж рискуват към 5% и въпреки да са изпуснали част от първичния растеж, се допуска, че дъното към този момент е образувано и позицията става доста по-слабо застрашена от наново мощно поевтиняване.

И до момента в който обстановката при AT&T за търговия, значително към този момент е поизяснена, най-малко от техническа позиция, надалеч не толкоз ясни са нещата при всички останали компании, които предстоят да изнесат своите резултати. Ситуацията при всяка компания може да е друга и да варира в огромна степен, според от резултатите.

Но за вложителите със слаби нерви, сякаш доста по-удачен вид може да е - да не търгуват с акции на компании, които предстоят да изнесат своите резултати.

Така те могат да си спестят съществени загуби, единствено в рамките дневно, както видяхме, че може да се случи при акции като AT&T, другояче считани за едва волатилни.
 Мъск подари акции на Tesla за съвсем $2 милиарда
Мъск подари акции на Tesla за съвсем $2 милиарда

През 2021-ва той подари акции на стойност 5,74 милиарда $

Разбира се, надали акциите на всяка компания, чиито акции се намалят след резултатите си ще се насочат за тест или пробив на дъната си. Особено като се има поради какъв брой надалеч са някои дъна, като да вземем за пример тези на софтуерните компании.

В морето от активи обаче и при евентуален по-сериозен спад на пазара, сигурно ще има доста компании, които вероятно ще се намалят до най-ниските си годишни стойности. А положителната вест е - че вложителите имат достъп до всевъзможен жанр активи и могат да си избират с кои да търгуват и с кои не.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР