Ситуацията е на изключителна несигурност, прогнозите за горива и храни

...
Ситуацията е на изключителна несигурност, прогнозите за горива и храни
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Не съм сигурен, че 1 януари 2024 е точната дата за влизане в еврозоната

Ситуацията е на изключителна неустановеност, прогнозите за горива и храни са подвластни от развиването на войната. Цените на горивата ще са на повишени стойности – на към 100 $ за барел. Това предвижда в ефира на Нова ТВ някогашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов.

Що се отнася до приемането на еврото, добре е да се води полемика, с причини и обстоятелства. Анализи има. Сега обстановката леко се промени – изгодите считам, че ще са повече за България. Основната – засилено доверие над банковата система, тъй като ще бъдат следени българските банки и от Франкфурт. Ние ще имаме право да участваме и във вземането на съответни решения, а освен да ги репликирме. (…) Но инфлацията е една от аргументите, която тормозят хората. Имаме една мощна инфлационна среда, по тази причина не би трябвало да се неглижират страховете на хората. Виждам обаче нещо положително – към този момент има проекта за влизане в еврозоната, който е добре да върви с една солидна осведомителна акция и ограничения в отбрана на компаниите, уточни Пеканов.

Според него, защото ние сме във валутен ръб влизането в еврозоната ще има лимитирани последствия. Страхът от повишаването е резонно и това би могло да докара до по-висока инфлация. Тоест, би трябвало да се завоюва доверието на хората, счита някогашният длъжностен вицепремиер.

Не зная обаче дали 1 януари 2024 година е точната дата, когато би трябвало да влезем в еврозоната, тъй като и тогава средата ще бъде проинфлационна. Успокоението на инфлацията ще изисква време. Нужно е да бъдат успокоявани и хората, както и да се вземат доста съответни ограничения. Ние би трябвало да бързаме, само че техническото време е доста малко – единствено 18 месеца, акцентира Пеканов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР