Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите

...
Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите
Коментари Харесай

Кацаров: Засега вечерен час и локдаун не се налагат

Ситуацията е доста сериозна, доста напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни кревати постанова да се вкарат спомагателни ограничаващи ограничения. Днес следобяд съм насрочил срещи с експертния съвет към Министерство на здравеопазването, с шефове на лечебни заведения и РЗИ-та и до края на деня или най-късно на следващия ден ще бъдат конкретизирани спомагателни ограничения. Какви са те - дано да кажат специалистите, само че на този стадий вечерен час и цялостен локдаун не се постановат. Това съобщи в ефира на служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. 

Здравният министър разяснява и недоволството на частните езикови и танцови школи и предстоящите от тях банкрути, в случай че се стигне до вероятно ново затваряне. Според него обстановката е извънредно сериозна и са нужни напъните на всички хора - и на туристическия отрасъл, и на тези в просветителната сфера, на всички хора в обществото. " Ние се опитваме ограниченията, които прилагаме, да са оптимално щадящи за всички. Не считам, че нито сме закъснели, нито прибързали с ограниченията ", безапелационен е министърът. 

Има почти 100 covid-зони, които са сключили контракт с НЗОК и всяка от тях може да изписва медикаменти. Covid-зоните обаче не заместват системата на опазването на здравето, добави Кацаров. 

Относно натискът върху лечебните заведения поради повишаването на заболеваемостта от ковид, министърът съобщи, че не всички лечебни заведения одобряват заболели с COVID-19, само че броят им нараства. " Правим всичко възможно да не забраняваме плановия банкет, защото COVID-19 не е единственото заболяване. Забраната на плановите интервенции е последна мярка, тя би трябвало да бъде наложена най-после, в последния вероятен миг. На този стадий, считам, че не е належащо ", добави здравният министър. 

Според него, потенциалът на софийските лечебни заведения не е привършен, става дума за проблем с координацията. " Постъпването в болница единствено по себе си не е решение ", добави Кацаров и цитира данни от статистиката, съгласно които всеки седми човек, постъпил в болница, е умрял. Ето за какво, по думите му, към този момент единствената опция да се предпазим от него, е имунизацията, безапелационен е доктор Кацаров. 

Около 1400 лева е клиничната пътека, по която се лекуват болните от COVID-19. Тази цена се дефинира от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разноските са повече, в други са по-малко. Болниците получават в допълнение финансиране всеки месец, добави министърът. Той счита, че финансово системата е сносно обезпечена към този миг. 

Кацаров апелира хората да съблюдават разпоредбите и подхванатите ограничения. " Ако ние всички не участваме в този развой, резултатът няма да бъде сполучлив. В нито един миг не съм имал чувство, че изпускам контрола ", безапелационен е той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР