Ситатунгата е рядка блатна антилопа. Отличава се с дългите си

...
Ситатунгата е рядка блатна антилопа. Отличава се с дългите си
Коментари Харесай

Ситатунга

Ситатунгата е рядка блатна антилопа. Отличава се с дългите си и разперени копита, които я вършат тромава и уязвима при корав терен, само че въпреки това са подобаващи за разходки по кални и блатнисти местности. Козината им е много рошава и мазна, като това е различен адаптационен механизъм, имайки поради водното им местообитание.

Характерно е това, че имат леко изкривен тип, а също по този начин задните им крайници са по-дълги от предните. Възрастните мъжки имат спираловидни рога, като цвета им може да варира. Те също по този начин са много по-едри от женските, които имат по-дълга четина на муцунката, тялото, ушите и крайниците.

Козината на дребните има присъщи петна и линии в блестящо червено-кафяво, само че с възрастта цвета се трансформира. Женските порастват до към 115 сантиметра, до момента в който мъжките до 160 см. Теглото им може да варира от 50 до 120 кг, а точно според от пола.

Ситатунга има и присъщите за тези животни бяла линия сред очите и бели петна на бузите. Също по този начин имат още две отличителни черти, а точно бели петна на тялото и едно под брадичката.

Другата присъща специфичност на животното са мощно удължените копита, като точно те им разрешават да разпределят отмерено тежестта си при вървене. Много положителни плувци са и при потребност ще се скрият под водата от хищниците, в случай че усетят заплаха. Ситатунга живеят в блата, савани и горите в източните елементи от Южна Африка.

Тъй като прекарват по-голямата част от времето си във водата, ситунгите се хранят с растението Cyperus papyrus и тръстиката, които са тяхната съществена част от диетата им. Те се хранят както в блатото, по този начин и на сушата.

Могат да ядат също по този начин цветя, пъпките на растенията, семената, високите треви и друга зеленина. Ситатунга може даже да стои на задните си крайници, с цел да доближи по-висока растителност. Мъжките пък могат да употребяват рогата си, с цел да отрязват един тип клоните за храна.

Те са доста положителни и мощни плувци, само че доста мудни, като по тази причина могат да преплуват не повече от няколко километра. Живеят в блатните местности, защото заради особеностите на строение на краката, им е много мъчно да се придвижват по твърда околност. Живеят приблизително към 22 години, като техните естествени врагове в природата са лъвовете и леопардът.

Ситатунга е тип блатна антилопа, която живее в огромна част от страните в Африка. Наблюдава се обаче рядко, защото животното е много плашливо. Като цяло метода им на живот е много забавен и друг от този на другите антилопи, като по тази причина учените и до през днешния ден учат тези животни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР