Системното неизпълнение от страна на държавите членки на ЕС на

...
Системното неизпълнение от страна на държавите членки на ЕС на
Коментари Харесай

ЕП иска по-силен контрол над оръжейния износ

Системното несъблюдение от страна на страните членки на Европейски Съюз на разпоредбите за надзор на износа на оръжия би трябвало да предстои на механизъм за наказания за страните, които нарушават критериите, считат евродепутатите, които одобриха през вчерашния ден резолюция по въпроса, оповестиха от пресслужбата на институцията. Текстът бе признат с 427 гласа “за ”, против 150 гласа “против ” и 97 гласа “въздържал се ” и в него се подлага на критика продължаващия експорт на оръжие за Саудитска Арабия, която продължава да води военни дейности против бунтовници в Йемен.

В резолюцията се споделя, че Екологичен потенциал е “потресен от количеството създадени в Европейски Съюз оръжия и муниции, които бяха открити в ръцете на “Ислямска страна ” в Сирия и в Ирак ”. Съгласно Общата позиция на Европейски Съюз, страните членки би трябвало да подсигуряват, че лицензите за експорт не се отклоняват към нежелани крайни консуматори. Някои страни членки на Европейски Съюз, като България и Румъния, обаче не съумяват да ползват тази наредба дейно.

За да не попадат оръжията в неверни ръце, Екологичен потенциал приканва към “отказ от сходни прехвърляния в бъдеще, по-специално за Съединени американски щати и Саудитска Арабия ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР