Системите за безключово стартиране и гасене на двигателя стават все

...
Системите за безключово стартиране и гасене на двигателя стават все
Коментари Харесай

Безключово запалване убило поне 28 души

Системите за безключово пускане и гасене на мотора стават все по-популярни. Понякога обаче удобството да влизаш в колата и да " палиш " без даже да вадиш ключа за колата от джоба може да има трагични последствия, написа Факти бг.

Най-малко 28 души в Съединени американски щати са били убити от въглероден окис от 2006 година насам, откакто са не запомнили да изключат мотора, твърди New York Times. Поне 45 пък са се натровили съществено, като някои жертви са получили необратими увреждания на мозъка.
Безключовото запалване влиза в общоприетото съоръжение на съвсем половината нови коли, продавани в Щатите. Масовото нахлуване на тези системи покачва фрапантно риска от натравяне след забравяне на работещ мотор при паркиране в закрито пространство.
Съвременните мотори работят толкоз безшумно, че шумът от работата им даже не се чува. При по-продължителен престой в гаража, да вземем за пример, притежателят даже не схваща, че въглеродният окис от ауспуха го трови.
Въпреки растящия брой съдбовни случаи производителите към момента не са почнали да внедряват системи за отбрана от рискова централизация на смъртоносния газ. New York Times напомня, че от Американското сдружение на автомобилните инженери (SAE) и Националната работа за сигурност на пътното придвижване (NHTSA) към този момент са предложили системите за безключов достъп да предизвестяват притежателя в случай че моторът на колата продължава да работи на вятъра прекомерно дълго.
Някои производители въпреки всичко подхващат независими ограничения против риска от натравяне с въглероден окис. Моделите на Ford, да вземем за пример, се оборудват със система, която гаси мотора в случай че е работил на луфт в продължение на половин час. По самостоятелни оценки такава трансформация бе коствала на фирмите по-малко от $500 000 (€420 000) на година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР