Грижите за градината и растенията, които сме посадили с любов

...
Грижите за градината и растенията, които сме посадили с любов
Коментари Харесай

Защо да изпозлваме тор от коприва за градината

Грижите за градината и растенията, които сме посадили с обич в нея, освен, че са огромни, само че са и съвсем целогодишни.
 Мулчиране - какво съставлява и какви са изгодите от него за растенията в градината
Мулчиране - какво съставлява и какви са изгодите от него за растенията в градината

Хем елементарно и дейно, хем и красиво

Всеки се пробва да направи най-хубавото за почвата, тъй че тя да съдържа всички нужни минерали, с цел да могат плодовете, зеленчуците, билките и даже цветята да порастват здрави.

Торенето е един от главните процеси, с които оказваме помощ на растенията да се развиват. Разбира се, постоянно можем да се обърнем към изкуствени торове, които да свършат тази работа, само че е надалеч по-добре да заложим на естествени такива.
 Снимка 669071

Като тор от коприва да вземем за пример. Знаем, че е потребно да консумираме копривата, тъй като е богата на витамини A, C, K и някои от група B. Също по този начин съдържа значими минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий, пише Healthline.

Щом копривата е толкоз потребна за нас, значи би трябвало да работи удобно и на. Има два метода да си създадем тор от коприва. Бързият се изчерпва с това, че би трябвало да накиснем към 30 грама коприва в 240 мл. вряща вода за най-малко 20 минути. Ако изчакаме и час, също няма да сбъркаме.

Следва да отцедим получената вода и да я разредим с чиста вода в съответствие 1:10. Сега към този момент можем да полеем растенията, които желаеме да подсилим, написа.
 Снимка 669070

Бавният начин изисква повече коприва и повече време. За него би трябвало да напълним голям буркан, кофа или бидон, зависи от потребностите ни, с нарязана коприва. Върху нея би трябвало да сложим нещо тежко като камъни или павета и да допълним с вода. Но би трябвало да оставим пространство до ръба, тъй като при ферментацията ще се отдели пяна, която ще желае да излезе.
 Кое e най-подходящото време от деня за поливане на градината
Кое e най-подходящото време от деня за поливане на градината

Ето какво би трябвало да знаем, с цел да имаме по-добри резултати

Важно е да не използваме чешмяна вода поради съществуването на хлор в нея, който или ще убие бактериите, или ще забави процеса. След като сме изпълнили всички тези стъпки, би трябвало да оставим съда с накиснатата коприва някъде по-далеч от вкъщи, тъй като евентуално миризмата няма да ни допадне. И изчакваме сред една и три седмици.
 Снимка 669074

На няколко дни е добре да разбъркваме сместа, до момента в който спре да клокочи. След като времето за очакване е минало би трябвало да прецедим водата от останалата коприва. Разреждаме торта с чиста вода в съответствие 1:10, в случай че ще поливаме с нея и 1:20, в случай че ще я ползваме за листно приложение.
 Снимка 669069

Важно е да знаем, че някои растения като доматите и розите да вземем за пример няма да одобряват добре торта от коприва поради високите равнища на желязо в нея. Но пък марулята, броколите, аспержите, картофите, селърито, краставиците, тиквите, боровинките и дините ще са повече от удовлетворени от нея.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР