Системата за обезщетяване на хора в случай на лекарска грешка

...
Системата за обезщетяване на хора в случай на лекарска грешка
Коментари Харесай

Болниците нямат интерес да разкриват лекарски грешки

Системата за обезщетяване на хора при положение на лекарска неточност е по този начин направена, че не подтиква здравната система да се освобождава от експерти, които редовно позволяват сходни неточности. Това излиза наяве от думите на юриста и академични учител проф. Даниел Вълчев пред БНР.

Той показва, че тези каузи са дълги, като от време на време хората даже не знаят към кого да насочат своята рекламация - към здравното лице, към лечебното заведение или към осигурител.

Другият главен проблем съгласно него е, че при тези каузи е доста мъчно доказването на избрани обстоятелства.

Вълчев разяснява и че практиката в съдилищата е много разнообразна във връзка с квалификацията на тези действия и на размера на присъжданите хонорари.

" Основният въпрос, отвън съответната човешка неточност, е дали системата е по този начин направена, че тя да осветлява сходни случаи и да има напън да се освобождава от сходни хора. Нашият извод е, че системата не е направена по този метод. Делата са сложни и самите лечебни заведения нямат интерес да разкриват сходни случаи ", обобщава юристът.

По негови думи има доста случаи, в които лечебното заведение е наказано да заплати парично обезщетение по подобен проблем. Поради тази причина няма логичност самата болница да признава за сходни случаи, защото я грози банкрут.

Той изясни, че в други страни системата е направена назад - държавен фонд поема компенсацията на жителя без дълги правосъдни процедури, а по административен ред се установи, че има такова действие. След това фондът търси отговорност от самото лечебно заведение.

Относно проблема с Джок Полфрийман Вълчев бе безапелационен, че правосъдната система не би трябвало да се политизира или партизира.

Докато не стартираме съществено да водим малко по-стерилен спор за развиването на правосъдната ни система, съгласно мен такива случаи ще бъдат чести, съобщи той. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР