Системата за дистанционно електронно гласуване е с бюджет от близо

...
Системата за дистанционно електронно гласуване е с бюджет от близо
Коментари Харесай

Дават 1,5 млн. лв. за дистанционно електронно гласуване

Системата за отдалечено електронно гласоподаване е с бюджет от близо 1,5 млн. лева Срокът на осъществяване на плана е до 31 декември 2018 година, което значи, че на европейските избори през 2019 година отдалеченото гласоподаване ще бъде реалност.

Това сподели по време на представянето на осъществяването на плана „ Изграждане и внедряване на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване “ ръководителят му Силвия Митева.
„ Основната цел на плана е да бъде построена пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване. 3 са главните цели – изследване и разбор на положителните интернационалните практики, разработване на функционалности, осъществяване на 3 симулации с една от положителните практики, които ще направи изпълнителят. В никакъв случай няма да значи, че тази система ще бъде употребена и за българската такава. Очакваме при започване на декември да имаме открита процедура за изработването на пилотната система “, съобщи Митева.
Директорът на дирекция „ Планиране и ръководство на действия и планове за е-управление “ Иван Модев съобщи, че отдалеченото електронно гласоподаване ще способства за развиването на електронното ръководство в България и ще улесни обработката на големи масиви от данни, свързани с изборния развой.
„ Ще увеличи доверието в институциите. Предимствата за безспорни. Съществуват опасности, свързани с цифровата просветеност и киберсигурността. Трябва да се подсигурява сигурността, оперативната съгласуемост и функционалността на системата. Всеки жител ще има опция да гласоподава електронно от отдалеченост преди изборния ден, само че в случай че реши може да гласоподава в деня на изборите на хартия или машинно, което ще анулира вота по електронен път “, изясни още Иван Модев, представен от Фокус.
Той посочи, че чакат разбора на положителните практики, който дава опция да се показа тестването. „ На двудневната симулация ще има опция да се тестват 3 разнообразни типа избори – за локални органи, за Народно заседание и за членове на Европейския парламент. Тази симулация е по-скоро демонстрационен акт. Тя сама по себе си не може да бъде приравнена със системата, която ще бъде направена “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР