Системата Niagara разполага с общо 60 хиляди изчислителни ядраСуперкомпютърът Niagara

...
Системата Niagara разполага с общо 60 хиляди изчислителни ядраСуперкомпютърът Niagara
Коментари Харесай

Lenovo подсили най-мощния суперкомпютър на Канада

Системата Niagara разполага с общо 60 хиляди изчислителни ядра

Суперкомпютърът Niagara ще разполага с повече от три петафлопа процесорна мощност

Lenovo прибавя 1500 компютърни възела ThinkSystem SD530 към Niagara – най-мощния проучвателен суперкомпютър на Канада. Проектът е осъществен в съдействие със SciNet, Университета на Торонто и центровете Compute Ontario и Compute Canada.  

С увеличените изчислителни благоприятни условия учените разчитат да реализират значими резултати в областта на изкуствения разсъдък, астрофизиката, климатичните промени, океанографските изследвания и други дисциплини, употребяващи огромни размери от данни.

Niagara е най-бързият индивидуален клъстер на Канада, а всеки компютърен възел Lenovo ThinkSystem SD530 е оборудван с два процесора Intel Scalable Systems с 20 ядра на процесор. Това прави общо 60 000 ядра.

С прибавянето на изчислителните възли Lenovo ThinkSystem SD530, Niagara ще разполага с повече от три петафлопа процесорна мощност, с цел да прави по едно и също време обработка на огромни размери от информация, симулации и моделиране. Новата система се поддържа от повече от 12 петабайта сториджи Lenovo DSS-G и е основана на файловата организация IBM SpectrumScale.
още по тематиката
Суперкомпютърът дава подготвена за рисково натоварване инфраструктура с на практика неограничени мащаби. Системата е създадена като извънредно решение и конструирана по този начин, че да се реализира висока енергийна успеваемост при ниски експлоатационни разноски.

“Ние поддържаме научните проучвания в необятен набор от области – от климатологията до филантропичните науки, от астрофизиката до науките за живота, обществените науки, инженерството, физиката и химия”, споделя доктор Даниел Грюнер, основен софтуерен шеф в SciNet, в Университета на Торонто.

Суперкомпютърът се употребява за обичайната обработка на данни, симулации, разбори, а все по-често и за машинно самобучение. “Размерът на новата система, комбиниран с опцията за елементарно разрастване до цялостните мащаби на клъстера, е от значително значение за нашата необятна изследователска общественост ”, добавя Грюнер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР