Сирийският бежанец, който загуби живота си в гориста местност у

...
Сирийският бежанец, който загуби живота си в гориста местност у
Коментари Харесай

ШОКИРАЩО: Граничари подминали умишлено тялото на сириец в гората?

Сирийският емигрант, който загуби живота си в гориста околност у нас и за който Lupa.bg ви осведоми, може да се окаже жертва на незаконна немарливост от страна на управляващите, разкрива в ново свое следствие фондация " Мисия Криле ". Шокиращата информация идва на фона на следващите няколко случая с открити, натъпкани по багажниците на карго коли, мигранти  - полуумрели, в кома и пред тотална липса на О2.

Както Lupa.bg към този момент писа, сирийският емигрант, открит мъртъв преди седмица, е подавал искане за протекция у нас, само че по този начин и не я е получил.

Ето какво обаче се е случило и по какъв начин се е стигнало до съдбовния край за Хамза Ахмед Мутлак на едвам 30 година от размирна Сирия:

" На 05.08.2023 година в 9:24 ч. получихме сигнал за умрял предходния ден сирийски жител, търсил интернационална протекция в България. Починалият се споделя Хамза Ахмед Мутлак на 30 година Получихме gps координати на местонахождението, където се намира тялото. Предоставено ни беше и електронно копие на документ за идентичност на Хамза.



След събиране на изключителна среща и разискване с сътрудници подадохме сигнала на незабавен телефон 112 в 14:55 ч. От там ни свързаха с дежурен чиновник от гранична полиция, на който предоставихме наличната информация и който удостовери приемането на сигнала. След разискване с италианските ни сътрудници, намиращи се на територията на България, в опит с бежанци на първа линия в разнообразни страни и гранични региони, казусът беше стихотворец от тях.

Те оповестяват на 112 данните и също получават удостоверение, че казусът е признат и че съответните служби стартират незабавни издирвателни дейности за откриването на Хамза Мутлак.

Последвалите от тях позвънявания на незабавния телефон 112 са, както следва: 16:45; 17;54; 18:30; 20:24; 21:30; 21:52 и 22 ч.

В един от диалозите операторът им споделя, че гранична полиция към този момент е била там, не са го намерили, само че продължавали да го търсят.

„ Ако можете отидете до това място, до тези gps координати, тъй като към момента не могат да намерят този човек ”, са думите, с които приключва следващия диалог оператора.

Италианският екип подхваща дейности за постигане до посочената локация, която е в гориста околност, късно вечерта. Докато пътуват не престават да звънят на 112 информирайки за дейностите си. Операторът споделя, че от полицията към този момент са били на мястото на подадените gps координати, само че не били намерили никого.

Събитията от идващите часове ще покажат, че тази информация е погрешна.

„ Говорих с гранична полиция, през днешния ден те бяха на това място и издирваха този човек, не са намерили никого, какво желаете от нас? Не са намерили никого. На това място няма никой. Давате местонахождение, на което няма никой. ” Италианският екип открива тялото на Хамза. Бързо. Без никакви спомагателни издирвателни старания. Без отклоняване даже метър от подадените координати. Звънят на 112, с цел да осведомят, че са намерили тялото му. В 22:00 ч. е последното им позвъняване.

Остават дълго на изчакващо повикване, до момента в който операторът се свързва с гранична полиция. Казват, че ще изпратят екип. Вероятно тази информация, кара службите да се задействат в действителност. Уверяват ги, че гранична полицията ще дойде до 5 минути. Полицейският екип идва след два часа на мястото. В 23:45 ч.

Тялото е намерено от три италиански млади девойки. Без опит и специфична екипировка. Кое е по-шокиращото не знаем. Дали това, че човек, търсещ протекция е умрял или това, че гранична полиция лъже, че подхваща дейности по търсене на потърпевши или починали бежанци. Не знаем.

Но сигурно не е обикновено от незабавен телефон 112 да се предложи сигнализиращият да отиде на мястото, което показва, когато то е в гориста околност, през нощта.
Не е обикновено граничният патрул в района, приел сигнала, да не може да открие тялото повече от 6 часа.

Имаме съществени учредения да считаме, че по подавания неведнъж сигнал на 112 в продължение на шест часа не са подхванати никакви издирвателни дейности от полицейските чиновници на промяна в региона на нещастието. Смятаме, че към операторите на 112 и надлежно към нас е подавана погрешна информация, за това че лицето е търсено на посоченото местонахождение.

Фактът, че има човек в тежко положение или умрял човек, без назачение на неговия генезис, е задоволително съображение да бъдат подхванати незабавни дейности по установяването на местонахождението му. Съответните патрули не са имали никакво опрощение при съществуването на подадени gps координати.

Обезпокоени сме от метода, по който се третират хората в бедстваща обстановка, потърсили интернационална протекция в страната. Това не е първият случай, в който се натъкваме на незаконно безучастие от страна на органите, единствено поради това, че нуждаещият се от незабавна помощ е емигрант или мигрант.

Забавянето на издирвателните акции или симулирането на дейности, които всъщност са фантомни е шокиращо за нас като представители на гражданския бранш. Не можем да оставим без последици сходно държание. Ако има високопоставени чиновници, които поддържат този метод на работа и издават неофициални нареждания за сходно отнасяне на търсещите интернационална протекция, считаме, че би трябвало да им бъде потърсена отговорност. Сезирали сме Министерство на вътрешните работи и Омбудсманът.

Настояваме да се извърши щателна инспекция на случая и да се открият нарушаванията по случая.

Настояваме да се подхващат неотложно нужните дейности за осъществяване на спомагателни инструктажи и инструкции на работещите полицейски чиновници на терен за равно отнасяне при подадени данни и сигнали за бедстващи или починали хора с хипотетичен генезис от страни, източници на бежанци и мигранти като Сирия, Афганистан, Мароко и други ", пишат през днешния ден в своя позиция от Фондация " Мисия Криле ". Те разполагат и със записи на всички диалози със 112, на вниманието на Министерство на вътрешните работи шефа Калин Стоянов. 

А е и разказът на италианците. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР