Сирийските сили са използвали десетки пъти химически оръжия по време

...
Сирийските сили са използвали десетки пъти химически оръжия по време
Коментари Харесай

ООН: Химическата атака е дело на Сирия

Сирийските сили са употребявали десетки пъти химически оръжия по време на войната, показват от Организация на обединените нации.

Според проверяващите от международната организация държавен аероплан е разпръснал зарин и в Хан Шейхун през април, когато починаха над 80 души, написа БНР.

В отчета на специфичната комисия за Сирия се споделя, че досега са документирани 33 офанзиви. 27 от тях са осъществени от силите на президента Башар Асад, като единствено в интервала сред първи и седми март е имало седем сходни набези.

Правителството в Дамаск разгласи, че ударите в Хан Шейхун са имали за цел склад за оръжия на бунтовниците. Властите също по този начин обявиха, че не имат химически оръжия след съглашението през 2013 година, съгласно което те трябваше да предадат целия си сходен боеприпас.

Разслeдващите, които в никакъв случай не са получавали формален достъп до страната, показват, че заключенията им се базират на фотографии, сателитни фотоси и показания на очевидци.

В отчета се споделя още, че при удар против джамия в село Ал-Джина край Алепо през март америкамните сили не са взели предохранителни ограничения за отбрана на цивилните жители. Разследващите дефинират това като нарушаване на интернационалното законодателство. При офанзивата тогава починаха 38 души.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР