Сирия проведе в петък погребения на десетки хора, убити при

...
Сирия проведе в петък погребения на десетки хора, убити при
Коментари Харесай

В Сирия обявиха тридневен траур заради жертвите от военната академия в Хомс

Сирия организира в петък погребения на десетки хора, убити при нахлуване с дрон на гала по дипломиране във военна академия в региона на Хомс предходния ден, един от най-кървавите удари против военните в продължаващата повече от 12 години революция, предава Ройтерс.

, където фамилиите се бяха събрали с новите офицери в четвъртък, минути откакто министърът на защитата Али Махмуд Абас си потегли. Сирия разгласи тридневен печал.

До момента никой не е поел отговорност за офанзивата . Министерствата на защитата и на външните работи на Сирия упрекнаха " терористични групи ", без да прецизират повече, и дадоха обещание да отговорят " с цялостна мощ ".

Министерството на здравеопазването на Сирия заяви, че са били убити 89 души, в това число 31 дами и пет деца . Сирийската обсерватория за правата на индивида, която следи за сирийския спор, дефинира броя на жертвите над 120 .

През цялата нощ и рано сутринта в петък сирийските държавни войски обстрелваха с артилерийски снаряди територия, следена от бунтовниците в северните провинции Идлиб и Алепо, съгласно Обсерваторията и групата за гражданска отбрана, известна като Белите каски, които работят в следените от съпротива региони.

Най-малко 12 цивилни са били убити при тези удари , съгласно Обсерваторията. Властите анулираха груповите петъчни молебствия, опасявайки се, че джамиите могат да бъдат обект на набези.

Ударът в четвъртък беше невиждано потребление на дронове против държавните сили във войната, която стартира с митинги против президента Башар ал-Асад през 2011 година и прерасна в спор, който лиши живота на стотици хиляди и разсели милиони.

През юни дрон нападна родния град на Асад - Кардаха в провинция Латакия . Но офанзивата в четвъртък, включваща рой дронове, съставлява най-смъртоносното и най-координирано потребление на този вид оръжие до момента против държавните сили.

Твърдолинейните бунтовници са употребявали самоделни дронове още през 2018 година, в това число против крайбрежната въздушна база Хмеймим , където Русия е разположила силите за своите интервенции в Сирия, сподели откривателят Вим Звайненбург пред Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнованията си на Асад в петък, описвайки офанзивата като " дивашка ", съгласно сирийската държавна осведомителна организация САНА.

Военната академия в Хомс е една от най-старите в Сирия и всички офицери от сухопътните сили се дипломират от нея. На новозавършилите се гледа като на значима част от младшия офицерски състав, който съществено дефицита след продължаващата към този момент 12 години революция.
 Терористи подготвяли удари против съветски и сирийски военни
Терористи подготвяли удари против съветски и сирийски военни

По информация на съветския Център за помиряване на воюващите страни (ЦПВС) в САР от сирийското разузнаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР