Сиренето и кашкавалът – по-скъпи и от олиото Цените на

...
Сиренето и кашкавалът – по-скъпи и от олиото Цените на
Коментари Харесай

Цени до Космоса: „Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари“… и то доста

Сиренето и кашкавалът – по-скъпи и от олиото

Цените на сиренето и кашкавала се изстреляха като ракета и надминаха тези на златната течност, без която нито една домакинство не може -. Доскоро точно то се смяташе за рекордьор по повишаване измежду бакалските артикули.

Цената на всеобщия кашкавал „ Витоша “ на едро в края на предходната седмица е била с съвсем левче (91 ст.) по-висока от същото време на миналата 2020 година, демонстрират данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Преди 12 месеца млечният артикул се е предложил на тържищата в страната приблизително по 10,82 лева./кг, а в този момент - по 11,73 лева./кг. Оказва се, че най-вече за кашкавал заплащат хасковлии. Там кг кашкавал „ Витоша “ се предлага по 13,50 лева./кг. В крайдунавския град Русе е с 4,38 лева по-евтин. Там млечният артикул се предлага по 9,12 лева./кг.

Кравето сирене също не остава по-назад в повишаването на цените. Покачването при него по отношение на началото на последната десетдневка на октомври 2020 година е с 89 стотинки, от 6,67 лева./кг до 7,56 лева При кравето сирене разликата е 3,72 лв. (от 5.28 лева./кг в Добрич до 9.00 лева./кг в Силистра).

Плавно, само че трайно нагоре


Тенденцията към повишаване на цената се резервира. Оказва се, че паричната стойност на сиренето и кашкавала в годините се повишава гладко, само че трайно, съвсем незабелязано за джоба потребителя. Но обстоятелствата са си обстоятелства. През 2011 година сме броили по 5,28 лева за кг бяло сирене, до момента в който стигаме до 2020 година, когато съгласно данни на Националния статистически институт българите са плащали приблизително по 8,33 лева./кг.

При кашкавала се следи подобен тренд. През 2011 година килограмът ни е коствал 10,76 за разлика от 2020 година – 12,88 лева за кг.

.

Що се отнася до потреблението…

То също не претърпява доста огромни метаморфози през годините. Забелязва се лек спад – от 28,1 кг бяло сирене приблизително на домакинство през 2011 година, до 24,1 кг. през 2020 година. Консумацията на кашкавал в семействата обаче се усилва. През 2011 година то е приблизително 10,76 кг. През 2020 година към този момент е с съвсем 2 кг. повече /12,88/.

.

2064 Щатски долар за няма и 500 гр. сирене?


Спокойно, у нас сиренето не е най-скъпо. Ето кои и къде са най-шокиращите цени в света:

453 гр. (един паунд) от Gorau Glas, което се създава от от краве мляко във плантация със същото име във Англия се продаван за 40 $ .

Произведено във френска планинска област, за Вeaufort D’ete нюйоркчани броят 50 $ единствено за 453 гр.

Bitto, известно още като Formaggio Italiano, се прави от козе и краве мляко. Неговото зреене продължава 10 години. Може би поради това 453 гр. костват 55 $.

Цената от 500 $ за 453 гр. Moose Cheesе вероятно се оправдава от неговото наличие. То се прави от мляко на американски лос, което може да бъде издоено единствено в интервала от май до септември.

Caciocavallo Podolico пък е едно от най-популярните сирена в Италия. Името му значи „ конско сирене “. Не е направено от конско мляко, а се назовава по този начин, тъй като в предишното е пренасяно с коне. 453 гр от него костват 650 $ .

Магарешкото сирене от най-скъпите сирена в света коства 700 $ за 453 гр. То се прави от магарешко мляко, а животните живеят в предпазена околност в Сърбия. Двадесет и пет литра мляко се употребяват, с цел да се направи един кг сирене.

Черешката на тортата е златното сирене. То е най-скъпото сирене в света. Към него са добавени ядливи златни люспи. Струва 2064 $ за 453 гр.

„ Всяка жаба да си знае гьола “

Както обичаме да споделяме, дано „ всяка жаба да си знае гьола “. Отправяме взор към прилежащите нам страни. От 5 прилежащи на България страни, единствено в една цената на сиренето е по-висока, в сравнение с у нас. Според класацията на * това е Гърция. Тя е позиционирана на 37-мо място с цена от 9.25$ за кг. България се намира на 72-ро място. Според красацията у нас броим приблизително по 6.41$ за кг сирене. От съседите ни следват румънците и македонците с по 5.67$/кг. В Турция можем да си купим кило сирене за 5.51$. Оказва се, че при сърбите е най-евтино 5.01$/кг. Е, да не хукнете в този момент всички към Сърбия за сирене...

Направи си самичък към този момент ни е все по-трудно

В 21 век да си създадем сирене сами в градски условия ни е много мъчно. Ала предишното на българското сирене и кашкавал крие хиляди забавни моменти – планински генезис, „ османска “ известност, родопско многообразие... Не е напълно скучно и сегашното им – на пазара стартират да прозират трендове, съзвучни с европейските, което от своя страна дава очаквания за приятни изненади по рафтовете в бъдеще. Дали обаче са ни по джоба?

Ако сте пропуснали публикацията за цената на хляба, то припомнете си я, тъй като старите българи споделят: „ Да имаше сирене, щях да надробя попара, но няма самун! “.

numbeo.com* - демонстрира осреднени стойности. Това е най-голямата база данни за разноските за живот в света. Също по този начин е и източник на световна база данни с информация за качеството на живот, в това число жилищни индикатори, хипотетични равнища на престъпност и качество на опазването на здравето, измежду доста други статистически данни.

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР