Сиренето е добавено в края на 60-те години, но „белият

...
Сиренето е добавено в края на 60-те години, но „белият
Коментари Харесай

Шопската салата оригинално е без сирене, идва с Т. Живков през 1956 г.

Сиренето е добавено в края на 60-те години, само че „ белият калпак” (главният аксесоар на мъжките шопски национални носии) от настъргания артикул става същински шлагер след откриването преди половин век на гранд хотел София, в този момент Интерконтинентал , на жълтите павета против Народното събрание. Там Тодор Живков подвига сватбата на щерка си Людмила с Иван Славков, а двамата след това кумуват на същото място на Янчо Таков и Лили Иванова.

В менюто на гранд хотел София, който по това време е най-луксозният в града и страната и е единственият, където на посетителите се сервират обособени принадлежности за всяко ядене, шопската салата е показана на немски за чужденците като „ типично българска”.

Оттогава и до момента всеки фамозен посетител на страната я приема за тъкмо такава, за необикновено обичайната, и в интервютата на звездите неизбежно участва произнасянето й със занимателни леки усложнения.


През 1978 година тя е институционализирана като кралица на родните салати в книгата Българска национална кухня, в чието второ издание от 1983 година дори е и географски насочена към село Бусманци, Софийско.



Пиенето на ракия със салата, което през днешния ден считаме за стародавно, също датира от тези не чак толкоз далечни времена.

За разлика от други типични софийски и български артикули, шопската салата има необятно географско разпространяване в Източна Европа, което е разумно, защото Балкантурист продава хотелските ни кревати най-вече в някогашния соцлагер.

Така най-хубавата шопска салата, която сме опитвали е в сърцето на словенския Пиран, само че не е неприятна и в ретроресторантите в избите на остаряла Братислава. По бензиностанциите и кръчмите в Хърватия и на летището с сантименталното име Шопен във Варшава също може да се откри и сме я откривали под вездесъщото й българско и софийско име.

Цялата история дава отговор и на щекотливата тематика дали шопската салата не е просто открадната от гръцката? С тази разлика, че бялото сирене не е на части, а настъргано. Във всеки случай нашата е доста по-богата и от комшийската, само че и от кипърската. Тя пък съставлява гръцката плюс листо маруля.

На другия логически въпрос от кое място иде тогава овчарската салата отговорът също е явен – от тримуфа на шопската, която готвачите на Балкантурист употребяват за трамплин за произвеждане на нови марки с дребни вариации и повече добавки, както се прави и сега в страните, където знаят, че кулинарният туризъм носи доста пари.


Проектът на Екопрограма: Софийското меню – вкусните знаци на столицата е осъществен по стратегия Европа на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Мария Пенчева

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР