Сирене отпреди 3600 години е открито в китайска гробница, твърдят

...
Сирене отпреди 3600 години е открито в китайска гробница, твърдят
Коментари Харесай

Откриха най-старото парче сирене в света на врата на мумия

Сирене отпреди 3600 години е намерено в китайска гробница, настояват откриватели, представени от Sky News и БТВ.

По време на разкопки през 2003 година в гробището Сяохе в Синдзян, Китай, е отворен гроб на 3600 години. 21 години по-късно екип открива вещество, разпознато като сирене кефир.

Въпреки че по това време е изглеждало като украшение, в този момент учените настояват, че са разпознали тестът като най-старото парче сирене в света. 

Цяомей Фу, палеогенетик от Китайската академия на науките в Пекин, споделя пред партньорската мрежа на Sky NBC News: „ Обикновеното сирене е меко. Това не е такова. Сега то се е трансформирало в в действителност изсъхнал, компактен и корав прахуляк “. 

Тя изясни, че когато ковчегът на дамата е ексхумиран, е открито, че е добре непокътнат поради сухия климат на пустинята.

Макар че производството на сирене от дълго време е разказано в историята, откривателите пишат в изследването си, оповестено в списание Cell, че „ историята на ферментиралите млечни артикули значително е изгубена в древността “.

В диалог с NBC News Фу съобщи, че тя и екипът ѝ са взели проби от три гробници в гробището Сяохе и са обработили ДНК, с цел да проследят еволюцията на бактериите през хилядите години.

След това пробите са разпознати като сирене кефир, направено посредством ферментация на мляко благодарение на кефирни зърна, като има и доказателства за потребление на козе и краве мляко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР