Синята зона във Варна ще трябва да заработи до края

...
Синята зона във Варна ще трябва да заработи до края
Коментари Харесай

Обявиха кога паркирането в центъра на Варна става платено

Синята зона във Варна ще би трябвало да проработи до края на май, като първият месец ще бъде гратисен и няма да се глобяват водачи, които не са заплатили. През този интервал обаче няма да има взаимни отстъпки към водачите, които са паркирали погрешно или върху тротоари. Те ще отнасят санкции, а колите им ще бъдат вдигани от „ паяци ”, разгласи шефът на общинското дружество „ Общински паркинги и синя зона ” Младен Иванов.

Платеното паркиране ще бъде въведено първо в централната част на Варна - от Младежкия дом и бул. „ Мария Луиза ” през „ Цар Освободител ” и „ Приморски ”, ул. „ Девня ” и по бул. „ Христо Ботев ”. Отсечките, които попадат в обсега, ще бъдат ремонтирани преди полагането на маркировката. Ще бъдат обособени над 2600 места, от които 104 ще бъдат за коли на хора с увреждания.

Таксата за час ще бъде 1 лев. Плащането ще може да се прави посредством смс, посредством особено приложение за смарт телефони или на ръка в над 100 търговски обекта.

Живущите в обсега на зоната, които имат непрекъсната адресна регистрация, ще заплащат по 5 лв. на месец и по 55 лв. на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лв., а годишната – 110 лева Те обаче няма да имат непокътнато място. В взаимозависимост от адреса си ще могат да оставят колата си единствено в една от обособените четири подзони (виж картата на идната снимка). За служебни коли месечната такса ще е 150 лв., а служебният абонамент – 350 лв..

Все още не се одобряват заявки от физически и юридически лица. Те ще могат да подадат документи и онлайн, откакто проработи уеб сайтът на общинското дружество.

„ Въвеждането на синята зона ще смъкна от тротоарите паркираните коли, което не е обикновено ”, съобщи кметът на Варна Иван Портних. Той увери, че постъпленията от платеното паркиране ще бъдат употребявани за създаване на инфраструктура за пешеходци и велосипедисти ”.

През идната година се чака да бъде уголемен обсегът на синята зона, като в необятния център на града ще бъдат обособени още 4500 места. Според предварителните планове до 2021 година приходите от платеното паркиране се чака да бъдат 27,7 млн. лева, а облагата – 7,7 млн. лева

В синята зона ще бъдат построени и 22 станции за зареждане на електрически коли./dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР