Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на

...
Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на
Коментари Харесай

И през март ще има Синя Луна

Синя Луна е названието на второто пълнолуние в границите на един календарен месец. Явлението ще е забавно с това, че до момента в който през март 2018 година ще има две пълнолуния, през февруари няма да има нито едно. На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус " - Варна Свежина Димитрова, шеф на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „ Николай Коперник " във Варна.

Преди това - на 4 март, Меркурий и Венера ще бъдат на доста близко разстояние една до друга, на към 1,1 градус, а на 15 март Меркурий ще бъде в своята оптималната източна елонгация. Това е вторият ден в годината, когато най-близката до слънцето планета може да се види елементарно и блестящо на небето малко след залез.

" Вечерта сред 22 и 23 април ще бъде максимумът на метеорния поток Лириди. След среднощ луната ще е залязла и няма да пречи на наблюдението на падащите звезди. Ще могат да бъдат следени към 20 метеора на час ", сподели още Свежина Димитрова.

На 6 и 7 май ще бъде максимумът на звездния поток Ета-Аквариди. Ще се следят сред 20 и 40 метеора на час, които ще се характеризират с дългите си огнени опашки. Заради относително ярката луна по това време евентуално ще бъдат следени единствено по 2-3 метеора на час. На 9 май Юпитер ще бъде най-близо до Земята и ще се вижда доста ясно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР