Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част

...
Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част
Коментари Харесай

Дежурният синоптик от БАН Мартина Цветанова със страшна прогноза! След рекордните жеги, температурите падат, но ни чака...

Синоптиците предизвестяват за превалявания и гръмотевични стихии в по-голямата част от страната в понеделник. За 10 области на страната е разгласен оранжев код за превалявания и гръмотевични стихии за понеделник, 3 юли, сочи информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Предупреждението е в действие за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка и Разградска. Според синоптиците в тези региони с прекосяването на добре изразен леден фронт ще има мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки. Очакваните количества превалявания са 35-65 мм за 12 часа.

За други 14 области на страната, както и за столицата е разгласен жълт код за превалявания и гръмотевични стихии за понеделник. Предупреждението е в действие за областите Силистренска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, София-град, София-област и Пернишка.

Прогнозите са, че в тези региони с прекосяването на добре изразен леден фронт ще има мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки. Очакваните количества превалявания в тези области са до 35 мм за 12 часа.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.

През идващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине леден атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има интензивни превалявания, съпроводени със мощни гръмотевични стихии и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, по здрач и в Източна. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. В източните региони вятърът към момента ще е от североизток, само че по здрач и там ще се ориентира от северозапад. Това предвижда дежурният синоптик на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките Мартина Цветанова.

Температурите ще се намалят доста и оптималните ще са най-вече сред 19 и 24 градуса, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.

През нощта против вторник преваляванията ще продължат основно в централните и източните региони от страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР