Синодът призовава журналиста да се яви на заседание, насрочено за

...
Синодът призовава журналиста да се яви на заседание, насрочено за
Коментари Харесай

Журналист от Северна Македония обвини владици за връзки с Руската църква

Синодът приканва журналиста да се яви на съвещание, планувано за понеделник в архиепископията в Скопие, където би трябвало да съобщи всички документи, които съставляват доказателства за изказванията в изявленията му, " с цел да бъдат те прегледани от църковен прокурор ", като по този метод на процедура разкрие и източниците си на информация.

От Сдружението на публицистите в страната (ЗНМ) показаха поддръжка за Николовски и осъдиха " всички опити на църковните управляващи заглушат сериозната публицистика и свободата на изложение ".

Според журналистическото съдружие сходни действия освен подкопават главните правила на независимостта на медиите, само че и заплашват демократичните полезности.

" Изказваме поддръжката си към журналиста Марян Николовски и всички публицисти, които са подложени на непотребен напън в търсенето на същинска и професионална публицистика. Ние призоваваме МПЦ-ОА и нейното управление да се ангажират в открит и градивен разговор с медийната общественост ", написаха в позицията си от Сдружението на публицистите в страната.

Вчера Николовски не се отзова на поканата, а пред ТВ 24 представителят на Синода свещеник Тимотей декларира, че изпратената до журналиста покана " не е синодално решение, защото епархиите и архиепископията, а не Синодът, имат прокуратура и съд ". От кабинета на архиепископ Стефан, който е глава на православната черква в страната прецизират, че нямат информация за такова решение на Синода.

" Парадоксално е. Практиката не познава подобен случай. Църковният съд съществува, с цел да може да отсъжда, когато и в случай че клирът нарушава догмата, аз не съм част от клира, макар, че съм набожен. Моите изявления са свързани с проблемите в църквата и е явно, че това е опит за напън върху свободата на словото, тъй като по този метод считат, че ще ме накарат да замълча, да ме показват като дезертьор от вярата и че това, което пиша е зло. Не бих желал да го имам вяра, само че е допустимо на следващия ден да бъда атакуван на улицата от някои фанатизирани вярващи в страната ", сподели пред Българска телеграфна агенция Николовски.

В поканата да бъде съден от църковен съд няма посочен съответен текст, който да е мотив за сходна покана.

" Няма съответен посочен тест, тъй като, в случай че има подобен, той би трябвало да отиде като иск в цивилен съд и там да се потвърди дали написаното е клюка. Целта е да бъде попречено на това, което пиша. А аз пиша за рисковото съветско въздействие, което се случва в МПЦ, нещо, което пречи на избрани владици, които са навлезли надълбоко в тази история. Да бъдем реалисти, те не са изплашени от мен, не съм толкоз значим фактор, нито уеб сайтът Религия.мк може да събори цялата черква с 14 владици. Аз просто съм увертюрата на това, което на следващия ден ще стартира да се случва на хора, вътре в МПЦ, които мислят по друг метод. Ако това в този момент мине, на следващия ден с него ще се сблъскат свещеници, владици, които мислят по друг метод от тези, които в този момент водят хайката против мен, а това са (Преспанско- Пелагонийският митрополит ) Петър и (Кумановско-Осоговският митрополит) Григорий, които са под директното въздействие на Руската православна черква ", сподели за Българска телеграфна агенция Николовски.

На въпрос има ли разделяне в православната черква в Северна Македония по оста Руска православна църква-Вселенска патриаршия, той сподели, че това, че посредством двама владици Руската православна черква се пробва да окупира МПЦ, не значи, че останалите архиереи са прогръцки настроени, те просто мислят и действат по практиките и каноните, по които действа всяка черква ".

" (...) Проблемът с цялостното признание на автокефалността на МПЦ е затънал, тъй като избран кръг владици упорстват томосът от Сръбската православна черква да бъде признат като задоволителен за признание на автокефалността на МПЦ. Комуникацията с Вселенската патриаршия е прекратена, тъй като част от нашата православна черква не желае тези контакти да продължат, а на обществеността се " продават " лъжливи изказвания за някакви условия на Вселенската партиаршия. Истината е, че Вселенската патриаршия чака МПЦ-ОА да се обясни по три точки. Първата е обвързвана с името, под което би била записана в диптиха, дали като Охридска архиепископия или като Православна черква на Северна Македония, втората е архиереи от диаспората на МПЦ да не носят названия на епископски центрове, принадлежащи на Цариградската партиаршия, което не е противоречиво, а третата точка е смяна на позицията на МПЦ във връзка с Украинската черква. Нашата черква има решение, че ще има съслужения с Украинската православна черква тогава, когато Руската черква стартира съслужения с нея, т.е. в никакъв случай. Вселенската партиаршия желае позиция най-малко като тази на Българската черква, че слага въпроса за разглеждане, или като на Сръбската черква, която приканва Вселенската патриаршия и Руската православна черква да намерят общо решение ", сподели Николовски пред Българска телеграфна агенция.

Основателят и основен редактор на профилирания уебсайт Религия.мк съобщи, че ще осведоми Министерството на вътрешните работи в страната, дипломатите от посолствата на Съединени американски щати и Европейски Съюз, ОССЕ, Хелзинкския комитет, фондация " Конрад Аденауер ", както и всички поместни Православни църкви за протичащото се във връзка с свободата на словото, обвързвано с Православната черква в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР