Синодалният избор на нов Сливенски митрополит ще бъде на 26

...
Синодалният избор на нов Сливенски митрополит ще бъде на 26
Коментари Харесай

Синодът избира на 26 май новия Сливенски митрополит

Синодалният избор на нов Сливенски митрополит ще бъде на 26 май. Това заяви пред Българска национална телевизия Варненският митрополит Йоан. Той е отпред на Сливенската епархия до избор на нов епископ.

Светият синод ще би трябвало да избира сред двама авторитетни духовници – свещеник Арсений и свещеник Герасим.

Интригата към избора на Сливенски митрополит се заплете след вота през вчерашния ден. Причината е, че се появи спор към невалидните бюлетини.
„ Изборът мина умерено, напълно намерено, още веднъж беше заснеман и предаван на патриаршеския уебсайт. След приключването на избора имаше подписи на петима души, които подписаха с изключително мнение. Въпросът даде оттова, че в самото начало на изборабяхме приели разновидността да се заграждат именатана съответните претенденти “, изясни митрополит Йоан.
Имало е едно несъгласие за една от бюлетините, тъй като не е била вярно маркирана. Общо невалидните бюлетини са били 5.

„ На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския свещеник Арсений. Друг претендент не получи изискуемото болшинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на несъгласие, станаха 26 гласа. При втори тур Мелнишкият свещеник Герасим е с 25 гласа “, сподели дядо Йоан.

Считано от през днешния ден, духовниците
имат 3 дни за подаване на тъжби
според условията на устава. На 23 май ще бъде извършен още веднъж епархийски съвет.

„ Разглеждаме цялата кореспонденция, окомплектоваме я с постъпилите тъжби и тя постъпва в Светия синод – оттова думата е тяхна. На 26 ще бъде синодалният избор “, посочи митрополит Йоан.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР