Синдикатите заявиха категорично, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета

...
Синдикатите заявиха категорично, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета
Коментари Харесай

Синдикатите против актуализацията на бюджета

Синдикатите обявиха изрично, че няма да поддържат актуализацията на бюджета поради неналичието на нарастване на минималната работната заплата. Работодателите също имат терзания и са подготвени за митинги.

" Управляващите ползват логичност, която е отвън учебниците и отвън живия живот. Когато имаш провокации и инфлационен напън върху домакинските бюджети, разумно е да направиш по този начин, че заплатите да се усилват, с цел да може да оцелеят българските жители, а те в противен случай - считат, че би трябвало да се замразят. Очевидно е, че има проблем в връзката ", разяснява Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Тя обърна внимание, че бюджетът и пенсионната промяна не са разисквани със синдикатите, което значи, че държавното управление е решило да направи нещо, макар всички правила.

" Фактите ни споделят три неща - в макроикономическите допускания, които са част от актуализацията на бюджета, е планувано да се усилят обезщетенията на един ангажиран с 9,2%. Тоест ще има нарастване на възнагражденията с 10%. На второ място, в случай че погледнем базата данни на Национален статистически институт за първото тримесечие от началото на годината, междинната работна заплата се е нараснала със 100 лева Средната работна заплата акумулира всички хонорари. Макроикономическите допускания към актуализацията на бюджета позволяват невиждано равнище на претовареност и на безработицата. Тоест безработицата ще намалее до към 4,2%. Това значи, че колкото повече се свива предлагането на работната мощ, толкоз повече работодателите са длъжни да усилват заплатите ", съобщи икономическият консултант в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров.

Той добави, че доста по-малко хора са на минимална работна заплата, даже има цели браншове, в които няма такива.

" Ние би трябвало да следим не междинните величини, а по какъв начин се отразява рецесията на всеки един човек, тъй като в последна сметка разполагаме с нашите бюджети и би трябвало да пазарим в магазините, където цените са се нараснали приблизително с 14,4% за април. А чакаме идващото нарастване да бъде обявено от Национален статистически институт ", посочи Григорова.

Според нея всички нараствания на сметките ще се акумулират и през есента ще усетим доста по-сериозния удар, защото лятото дава пауза.

" Все по-малко са на минимална работна заплата заради дефицита на фрагменти. Върви преквалификация. Бизнесът е заставен в тези браншове, които са на минимална работна заплата, да позволява някаква сезонна претовареност от страна на непознати жители. Второ нарастване през годината на минималната работна заплата просто опонира на концепцията на МОТ, тъй като формулите, които поддържа, са с коефициенти, които са основани на годишна статистика ", разясни Ножаров.

По думите му позволена инфлация в макроикономическите прогнози към актуализацията на бюджета е подценена. Тя ще бъде много повече, защото в актуализацията отсъстват антиинфлационни ограничения, а има само ограничения за обществена поддръжка.

Ножаров означи, че в случай че се усили минималната работна заплата, това ще окаже напън върху инфлацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР