Синдикатите са против орязването на обезщетението, работодателите пък искат да

...
Синдикатите са против орязването на обезщетението, работодателите пък искат да
Коментари Харесай

Всички скочиха срещу промените в болничния

Синдикатите са срещу орязването на компенсацията, работодателите пък желаят да го заплащат единствено 1 ден

Макар и с разнообразни съображения, синдикатите и бизнесът не утвърждават предлагането на Национален осигурителен институт за орязване на първите три дни от болничния. Осигурителният институт предлага първите три дни да продължат да се заплащат от работодателя, само че единствено на 50% от осигурителния приход, а не на 70 на 100, както е в този момент. Национален осигурителен институт ще продължи да заплаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%. Мотивът на Национален осигурителен институт е " облекчение на бизнеса и предварителна защита на злоупотреби ". Срещу понижението на компенсацията няма понижение на осигуровката за общо заболяване и майчинство, няма и оценка какъв ще бъде резултатът от тази смяна, написа в днешния си брой в. Сега.

Идеята не се харесва от обществените сътрудници. От КНСБ считат, че по този начин няма да се реши казусът с подправените болнични, само че пък ще се понижат правата на хората. " По този метод се взема от джоба на болния и страдат обезпечените лица ", разяснява президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите на колежката му Ася Гонева смяната е поклон към бизнеса, откакто общественият министър Бисер Петков разгласи, че ще усили административно минималните осигурителни прагове. В подмяна Национален осигурителен институт предлага бизнесът да заплаща по-малко, само че това се представяло като предварителна защита против злоупотребите.

Въпреки че понижава тежестта за работодателите, те също не утвърждават смяната. Те упорстват да се върне ситуацията отпреди 2009 година, когато те плащаха единствено първия ден, а по-късно болничният се плащаше от Национален осигурителен институт. Мярката с трите дни за сметка на бизнеса бе въведена като краткотрайна и антикризисна, с цел да облекчи Национален осигурителен институт, като се смяташе, че работодателите ще управляват по-добре чиновниците си. Това даде резултат първоначално, само че по-късно разноските за болнични започнаха да порастват доста - и за осигурителния институт, и за работодателите.

" Ние се съгласихме в рецесията на тази мярка, тъй като в действителност имаше работодатели, които избраха да пускат чиновниците си в болничен, с цел да не заплащат заплати, тъй като тогава нямаше работа. Но към този момент има работа, а няма хора. Заради това ние настояваме да се върне остарялото състояние отпреди 2009 година ", разяснява пред " Сега " шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му това, което се предлага за следващата година, е по-добро от ситуацията сега, само че може да е още по-добро. Велев счита, че орязването на болничните ще има някакъв резултат, само че той няма да е важен, а " джипитата ще продължат да издават подправени болнични на кг ".

КНСБ изрично не поддържа и въвеждането на по-дълъг стаж, с цел да може човек да получава обезщетение за безработица. Предложението е от 2018 година човек да би трябвало да се осигурявал най-малко 12 месеца през последната година и половина, а не както е сега - 9 месеца. Синдикатите желаят и по-значимо нарастване на минималното на ден обезщетение за безработица. Според КНСБ увеличението от 7.20 лева на 9 лева не е задоволително. КНСБ желаят минималната сума дневно да стане 14.50 лева, т.е. към 300 лева месечно, или 60% от минималната заплата за миналата година. Изчислили са, че това ще коства спомагателни 56 млн. лева на държавното публично обезпечаване.

КНСБ желаят още таванът на пенсиите да се усили на 1000 лева, а оптималният застрахователен приход - на 3000 лева Проектът на бюджета на ДОО планува и двете суми да останат, както е в този момент - 910 лева пенсия и 2600 лева оптимален застрахователен приход. Работодателите, естествено, са на другия полюс - те от два дни желаят оставката на обществения министър Бисер Петков поради желанието административно да усили минималните осигурителни прагове с 3.9%.

АЛТЕРНАТИВА

Васил Велев позволява и други разновидности за реда, по който се заплащат болничните, с цел да има действително понижение на злоупотребите. Един от тях е да вземем за пример първият ден от болничния да не се заплаща въобще, вторият да е за сметка на работодателя, а Национален осигурителен институт да стартира да заплаща от третия ден нататък.

ПРОТЕСТ

На фона на валящите от кабинета обещания за нарастване на заплати КНСБ провежда народен митинг в София на 27 октомври. Протестът ще е против работодателите и настояването им да отпадне добавката за стаж към заплатата. Синдикалистите ще стачкуват пред Министерския съвет, само че и пред постройката на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Нейният началник Васил Велев внесе публично за разглеждане въпроса в тристранния съвет. Вчера синдикатът на Пламен Димитров се срещна и с ГЕРБ. " Засега чуваме обещания, само че още гаранции за това, че ще има осъществяване на тези упования, няма. Утре (днес - б.р.) имаме среща с действителния бизнес да си приказваме какво го стяга чепика българския бизнес и дали е минималната заплата или са фрагментите, квалификацията и това, че няма хора ", сподели Пламен Димитров, представен от БГНЕС.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР