Синдикатите са против идеята да се въведе повсеместно 4-дневна работна

...
Синдикатите са против идеята да се въведе повсеместно 4-дневна работна
Коментари Харесай

Какво споделят българските фирми, въвели 4-дневна работна седмица

Синдикатите са срещу концепцията да се вкара навсякъде 4-дневна работна седмица

Все повече страни минават към 4-дневна работна седмица. Последно това направи и Испания. И у нас към този момент има компании, които работят с ден по-малко, а чиновниците почиват не два, а три дни, предава.

" В началото беше мъчно са свикнем с по-краткото време, с което разполагаме ", признава Мария Стоева, която е шеф в HR компания.

Въпреки по-краткото работно време, компанията не е понижила заплатите на чиновниците. Във всеки от екипите остава единствено по един дежурен в петък.

" Много добре се отразява персонално на мен. Чувствам се доста по-продуктивен, доста по-зареден и съумявам да се вместя в тези 4 дни. Понякога не стигат, само че е хубаво човек да знае, че има опцията дали да отвори преносимия компютър, или не ", счита и мениджърът Константин Константинов.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България 4-дневната работна седмица е неприложима за нашата стопанска система, тъй като ще докара до понижаване на продуктивността на труда.

" 4-дневната работна седмица е използвана за стопански системи, които са високопроизводителни и новаторски. Българската стопанска система не е такава, тя е трудоемка. За да пораства, би трябвало да се влагат повече труд, материали. Ако се понижи работната седмица, това ще се отрази директно върху размера на създадената продукция ", установи Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите предизвестяват, че прекосяването към 4-дневна работна седмица не би трябвало да нарушава трудовите права на чиновниците или да се отразява на техния трудов стаж.

" Когато работим на съкратена работна седмица, бихме стигнали до понижен работен месец и оттова да има отрицателни последствия. Затова синдикатите преглеждаме по-кратката работна седмица като опция, само че и като заплаха да се лишават извоювани трудови права ", заключи националният секретар на КНСБ Величка Микова.

Няколко страни в Европа към този момент опитват с концепцията за по-кратка работна седмица. Това са Испания, Португалия, Белгия, Англия и Финландия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР