Синдикатите, работодателските организации и представители на правителството обсъждат в Министерския

...
Синдикатите, работодателските организации и представители на правителството обсъждат в Министерския
Коментари Харесай

Социалните партньори разглеждат Бюджет 2019

Синдикатите, работодателските организации и представители на държавното управление разискват в Министерския съвет бюджета за 2019 година.

Вижте повече в директното включване на Цветелина Катанска.

Продължава съвещанието на тристранния съвет - три са точките в дневния ред - Бюджет 2019, бюджет на НЗОК и този на държавното публично обезпечаване

Първи думата взе министърът на финансите Владислав Горанов, който показа главните цели на държавното управление за идната година. А точно повишение на приходите с 10% в обществения бранш в това число и в правосъдната система. Увеличаване на учителските заплати с 20% до 1860 лв. на междинната учителска заплатата през 2021. Отбраната, както и обществената сфера са предпочитани браншове, също по този начин и образованието.

Горанов обърна особено внимание на предстоящите повече доходи през идната година от влизането на тол системата за пътища, бъдещите доходи от концесионера на Летище София и увеличение на приходите в енергийната система.

Здравният министър Кирил Ананиев показа своя бюджет за здравната каса. Към момента плануваните разноски са над 5 милиарда лв., което е близо 5% от Брутният вътрешен продукт. Поставените цели са възстановяване на диагностиката, на незабавната помощ и възстановяване на качеството на медицинските услуги.

Министър Ананиев сподели, че за идната година държавното управление ще се стреми освен системата да стане по-ефективна, само че и всичките медицински заведения равнопоставен достъп държавно финансиране.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков показа параметрите на бюджета на публичното обезпечаване. От 1 януари следващата година минималната работна заплата ще доближи 560 лв.. От 1 юли се чака нарастване на оптималната пенсия до 1200 лв., което значи увеличение на оптималния застрахователен приход.

Спорните тематики, които се чакат през днешния ден, са данъчната тежест, обезпечаване и повишението на приходите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР