Синдикати и работодатели се изпокараха на спешна среща при вицепремиера

...
Синдикати и работодатели се изпокараха на спешна среща при вицепремиера
Коментари Харесай

Скандал на среща в МС заради искането минималната заплата да стане 764 лв.

Синдикати и работодатели се изпокараха на незабавна среща при вицепремиера и обществен министър Гълъб Донев в Министерския съвет. Причината: настояването на синдикатите за нарастване на минималната работна заплата от 1 януари следващата година до 764 лева На срещата, която завърши много по-рано от предстоящото, обществените сътрудници се разминаха по ограниченията за компенсиране на работещите и бизнеса поради рецесията.

Срещата при вицепремиера и обществен министър Гълъб Донев трябваше да набележи ограничения за компенсиране на работещите и работодателите поради инфлацията в изискванията на рецесията, подбудена от пандемията.

Още на първия час работодателите напуснаха след скандал със синдикатите. Ябълката на раздора се оказа желаното нарастване на минималната работна заплата до 764 лв. следващата година.

Според синдикатите, нарастването ще обезщетени частично инфлацията, а съгласно работодателите - ще свие така и така минималните облаги на предприятията, изпитващи усложнения в средата на рецесията.



По-малко от два часа. Толкова лиши на синдикатите и работодателите да не се схванат за нарастването на минималната работна заплата от първи януари.

Заради инфлацията синдикатите упорстват тя да стане 764 лева

Когато ние се опитахме да изложим нашата позиция, се разнасяха писъци и викове, сподели Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Васил Велев загатна, че при настоящето произвеждане тази минимална работна заплата е висока, което към този момент беше неприемливо, сподели Александър Загоров, КТ " Подкрепа ".

Работодателите са твърдо срещу увеличението на минималното заплащане, тъй като то било над междинния застрахователен приход в 10 бранша в стопанската система.

Там в тези браншове рецесията ги е блъснала толкоз тежко, че те и сега са на загуба, тъй че няма такава опция да се понижи облагата, с цел да се усили МРЗ. Тъй като облага няма. Това ще докара или до сив бранш, или до затваряне на цели предприятия, сподели Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България.



Според синдикатите, опция за растеж на минималното заплащане има.

Аргументът на Велев, че, видите ли, като вдигнем МРЗ-то, ще би трябвало да уволним шивачките, е цялостен нон-сенс. Така че, тия приказки са приказки за наивници. Няма към този момент хора и тия 500 000 души, които са на МРЗ, го споделят ясно, които ще работят за тези пари, няма да има просто такива. Ако няма съществено нарастване на МРЗ или близо до него, от 1 януари, КНСБ ще призове всички 500 000 души, които работят на МРЗ, на протестни протестни дейности от началото на идната година, сподели Пламен Димитров, водач на КНСБ.



Натискът на инфлацията, която до края на годината се чака да доближи 5%, усещат от ден на ден работещи. Галя Христова от Русе работи в комерсиална верига и не може да си показа по какъв начин човек оцелява с 650 лева

Ето ни количката - 200 лева сме оставили. Четири седмици по 200 лева какъв брой са – 800 лева Докога ще ни стигне? Според вас работната заплата минималната от 650 защо стига? Нищо.

Павлина Минчева е притежател на компания за продажба на писалищен материали и офис техника. Има петима чиновници. Категорична е, че на този стадий вероятността да увеличи заплатите им е нулева.

Поради дребните продажби, заради коронавирус обстановката – намалели са ни размерите на продажби. Електричеството при нас е с 200% е разликата сред август и септември във фактурата.

Работодателите отхвърлят да разискват растеж в приходите, преди да е ясна макрорамката за следващата година.

Какви параметри за служащи и фирим ще бъдат заложени в бюджета за следващата година, следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР