Синдикати и работодатели са поискали от правителството да се възстановява

...
Синдикати и работодатели са поискали от правителството да се възстановява
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели искат да се възстановява данъка на хора с ниски доходи в края на годината

Синдикати и работодатели са поискали от държавното управление да се възвръща налога в края на годината на служащите с ниски приходи. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров откакто връчи дружно със обществения министър Деница Сачева на тържествена гала в КНСБ награди на 12 ветерани на синдикалното придвижване. С церемонията бяха маркирани 140 година от зараждането на синдикалната активност в България.

Възстановяването на налога е част от съглашението, по което са работили водачите на националнопредставителните синдикални и работодателски организации. Споразумението е връчено през вчерашния ден на срещата при премиера Бойко Борисов. Проектоспоразумението е от лятото, в края на юли и началото на август то беше приключено сред нас и работодателите, посочи Пламен Димитров. Синдикати и бизнес чакат властта да припознае това проектоспоразумение, което би трябвало да е тристранно. " Някой ще каже, че от ГЕРБ са споделили, че налозите няма да се трансформират, само че ние сме се разбрали с бизнеса, че това е едно от общите оферти. Не е въвеждане на необлагаемия най-малко, както искахме, само че по това предложение имаме единодушие с бизнеса, сподели Димитров. Тази мярка е обвързана и с метода на погашение на болничните. В съглашението се предлага те да се поемат напълно от Национален осигурителен институт.

Националното тристранно съглашение е в четири области, като в доста от точките към този момент имаме съвсем на 100% единодушие с бизнеса, сподели Димитров. Изплащането на болничните е обвързано с останалите 40 точки, свързани с бизнес средата, с 10 ограничения в енергийния бранш, демографски ограничения, ограничения за връщане на българите от Украйна и Молдова, за цифрова стратегия за образование с общ размер към 1 милиард евро. Има и съответни ограничения с ДОО, цялостна промяна на системата за обществено подкрепяне, уточни Пламен Димитров.

" Ние говорихме и за българската позиция по Зелената договорка, през тези 12 месеца, които идват, България може да бъде загробена дефинитивно и това не е с помощта на мен или на Борисов, това е обстановката, в която ни слага тази Зелена договорка, и освен България, а цяла Източна Европа ", съобщи Пламен Димитров.

Пламен Димитров и общественият министър Деница Сачева оповестиха, че идната среща по тематиката е на 6 януари при вицепремиера Томислав Дончев и съответните министри. Ще се желае от държавното управление да осъществя съглашението до края на мандата.

По думите на Димитров държавното управление ще изиска до края на януари цялото съглашение да е финализирано.

По отношение на изплащането на болничните, Деница Сачева сподели, че би трябвало да се изчакат изводите от разбора, предоставен на НЗОК и на Национален осигурителен институт със Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, с цел да се вземат решения въз основа на информация.

Срокът е един месец от обнародването на закона. От една страна би трябвало да се борим със злоупотребите, само че би трябвало да забележим има ли и аргументи, заради които толкоз честото прилагане на болнични е разумен избор - дали заради стопански усложнения в предприятията, или заради пробойни в законодателството, дали не е обвързвано с това, че някои от служащите не могат да употребяват своите почивни дни и работят доста изключително, сподели Сачева. Тя съобщи, че за нея правилният отговор е сложни ограничения, свързани както с битка със злоупотребите, по този начин и с смяна в законодателството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР