Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в

...
Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в
Коментари Харесай

Синдикатът на българските медицински сестри иска спешна реформа в здравеопазването

Синдикатът на българските медицински сестри упорства за незабавна промяна в българското опазване на здравето, защото положението, в което се намира то сега е в основата на високата смъртност в страната.

От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и Движение за права и свободи и упорстват да се провеждат работни срещи. Най-наболелите проблеми са дефицитът на фрагменти, неспазването на трудовите стандарти и неналичието на групов трудов контракт в множеството здравни заведения.

Масово в лечебните заведения не доближава медицински личен състав, сигнализират от Синдиката на българските медицински сестри, оповестява БНР.

„ Отлагане на решението и какво ще се прави задълбочава тази рецесия “,заяви пред БНР здравната сестра и съучредител на синдиката Димитрия Димитрова.

По стандарт сестрите би трябвало да са към два пъти повече от лекарите, посочи тя. По думите ѝ в леките отделения една сестра може да се грижи за до 6 заболели, а сега една сестра поставя грижи за 25-26 заболели.

В реанимациите една сестра следва да се грижи за не повече от двама пациенти, само че „ в случай че има две сестри, това е благосъстояние “, акцентира Димитрова.

„ Всичкото това води до така наречен висока смъртност в България. “

Липсата на млади фрагменти се компенсира от медицински сестри в пенсионна възраст, които работят без отмора, по няколко смени, споделя Димитрова.

„ Като сложим застарялото население, като сложим многото хронични болести, като сложим невъзможността на хората да се лекуват, тъй като нямат пари, не си пият хапчетата и не вървят на доктор, стигаме и до тая толкоз висока смъртност, която стресира всички, в това число ръководещите и в този момент – дайте да се борим да понижим смъртността. Това не е нещо, което в този момент може да се реши “, разяснява Димитрия Димитрова.

Никой не би изискал да го обслужва здравна сестра, която работи по 24 или 36 часа, безапелационна е тя.

„ Която от два дни не е излизала от това поделение, нито се е изкъпала, нито се е нахранила, нито е спала. Колкото и да желаеме, няма по какъв начин да бъде съответна. “

Извършват се нарушавания, вършат се двойни графици и на никого не прави усещане, разясни още тя.

„ И никой не споделя – това не е законно. “

Тази процедура би трябвало да бъде пресечена, защото е рискова за здравето на пациентите, счита Димитрия Димитрова.

Според нея Covid пандемията е последната капка, която демонстрира положението на българското опазване на здравето от години.

От Синдиката на медицинските сестри упорстват за незабавна реакция от страна на Народното събрание и здравното министерство. В противоположен случай ще преминат към митинги.

Срокът, който синдикатът слага, е две седмици.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР