Синдикатът изпрати специално становище до председателя на парламентарната социална комисия

...
Синдикатът изпрати специално становище до председателя на парламентарната социална комисия
Коментари Харесай

КНСБ е против тавана от 12 заплати при пенсиониране на държавни с...

Синдикатът изпрати особено мнение до ръководителя на парламентарната обществена комисия Деница Сачева, в което се показва, че слагането на горна граница на компенсацията при пенсиониране в обществените предприятия е офанзива против груповото трудово договаряне.

Според Кодекса на труда при преустановяване на трудовото правно отношение заради придобиване на право на пенсия работодателят изплаща компенсации съгласно трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години при еднакъв шеф компенсацията е шест заплати. Тези компенсации обаче са минимални и може да бъдат планувани и по-големи размери в акт на Министерския съвет или в групов трудов контракт.

В претекстовете на вносителите се показва, че има случаи, в които те доближават големи суми до 20-30 заплати, и дават образец с предприятието " Ръководство на въздушното придвижване ".

КНСБ подчертават, че това дружество е специфична конструкция, със строго избрани и характерни цели и задания, която не е комерсиално сдружение. И че сигурността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е главен приоритет на Европейския съюз, за което се отделят съответните средства.

Синдикалистите заявяват, че няма да позволен депутати или други политици да се пробват да лимитират фундаменталното конституционно и интернационално прието право на работещите да се договарят с техния шеф групово за изискванията, в които работят, заплащането, както и всички режими на компенсации за техния труд или сигурността им.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР