Синът на Ел Чапо Овидио Гузман Лопес се явява за първи път пред съда след екстрадирането

...
Гузман Лопес, на 33 години, и тримата му братя -
Коментари Харесай

Гузман Лопес, на 33 години, и тримата му братя - общо известни като "Лос Чапитос" - наследиха империята на баща си, след като той беше осъден за убийство и наркотици обвинения през 2019 г.

Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, е бивш лидер на прословутия картел Синалоа. Той беше осъден на доживотен затвор и излежава присъдата си в затвора "super-max" в Колорадо.

Братята наследиха многомилиардната империя на баща си, когато той беше в затвора, като я насочиха към синтетични наркотици, включително метамфетамин и мощният опиоидфентанил, който е обвиняван за убийството на почти 200 души в САЩ всеки ден.

Кои са мексиканските наркокартели?

Гузман Лопес, известен като „Мишката“, и неговите братя и сестри бяха обвинени от американските прокурори през април на фона на твърдения, че са произвеждали огромни количества фентанил и са продавали лекарството на най-ниската му цена.

Те управляваха огромна международна операция за трафик, при която наркотици се транспортираха до САЩ със самолети, подводници, рибарски лодки и железопътни вагони, носещи стотици милиони долари печалби, се твърди.

Всички братя отричат ​​обвиненията и твърдят, че са „жертви на преследване“ и „изкупителни жертви“.

„Никога не сме произвеждали, произвеждали или комерсиализирали фентанил, нито което и да е от неговите производни“, казаха те в изявление.

Изображение: „Ел Чапо“, заснет в Ню Йорк през януари 2017 г., малко след екстрадирането му в САЩ

Екстрадицията на Гузман Лопес е „свидетелство за значението на продължаващото сътрудничество между американското и мексиканското правителство за борба с наркотиците и други жизненоважни предизвикателства“, каза съветникът по вътрешната сигурност на САЩ Лиз Шерууд-Рандъл.

Гузман Лопес беше заловен от мексиканските сили за сигурност в Кулиакан, столицата на щата Синалоа, в северозападно Мексико, през януари.

Арестът му предизвика вълна от насилие, водеща до смъртта на 30 души, включително 10 военнослужещи, като мексиканската армия разположи бойни хеликоптери Black Hawk в престрелка срещу монтираните на камиони 50-калибрени картечници на картела.

Въоръжени мъже от картела удариха два военни самолета , принуждавайки ги да кацнат.

Прочетете повече:
Полицай, който арестува сина на Ел Чапо, убит от градушка от куршуми

Те също изпратиха въоръжени лица на летището в града , където бяха насочени както военни, така и цивилни самолети.

Длъжностни лица се опитаха да задържат Гузман Лопес в Кулиакан през 2019 г., но бяха принудени да се откажат от операцията си след подобно насилие.

Изображение: Силите за сигурност извън Алтиплано строго охраняван затвор в Мексико, където Гузман Лопес беше държан след ареста му през януари

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор лично нареди освобождаването му, след като стотици членове на картела победиха силите за сигурност.

Ел Чапо избяга от затвора в Мексико два пъти преди най-накрая да бъде арестуван и екстрадиран в САЩ през 2017 г., преди осъждането му във федерален съд в Бруклин.

Изображение: Ема Коронел Айспуро, съпругата на наркобоса „Ел Чапо“ Хоакин Гузман, на снимката след процеса срещу него през 2019 г.

Съпругата му миналата седмица, след като излежа по-малко от две години зад решетките.

Твърди се, че 34-годишната жена е помогнала да планира бягството на съпруга си от затвора през 2015 г., което включва копаене тунел под затвор.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР