Символите на Обединеното кралство се променят с всеки нов монарх.

...
Символите на Обединеното кралство се променят с всеки нов монарх.
Коментари Харесай

От парите до пощенските кутии - как ще се променят националните символи при крал Чарлз

Символите на Обединеното кралство се трансформират с всеки нов монарх. Промените обаче няма да се лимитират до няколко думи в националния химн - от " Бог да пази кралицата " на " Бог да пази краля ". От монетите и марките до каските на полицейските чиновници и даже месинговите копчета на военноморските офицери - всичко ще бъде друго при новия крал, написа вестник “Сънди таймс ”, представен от Българска телеграфна агенция.
Някои от измененията влязоха в действие неотложно: държавното управление на Нейно Величество стана държавно управление на Негово Величество, има смяна и в названията на някои служби (например Данъчната и митническа работа на Нейно Величество), само че тази смяна не беше сложна,  защото буквите са идентични -  HM, разяснява вестника.
Компютърните системи на министерството на защитата отразиха смяната, все пак висшите офицери към момента не знаят какво да вършат с някои елементи на отличителните си знаците след новината за гибелта на кралицата. Когато кралицата се възкачва на трона през 1952 година, тя заменя короната на Тюдорите  с короната на Свети Едуард, която сега е върху отличителните знаци на униформите и даже на копчета на офицерите. Ако Чарлз реши да върне короната на Тюдорите, ще би трябвало да бъдат сменени хиляди нови нашивки и копчета.
Шапките на служителите на реда също ще се трансформират, в това число и на 34 000 чиновници на столичната полиция, на които е изписано “EIIR ”, монограмът на кралицата (от Elizabeth II Regina). Засега полицията не готви промени, до момента в който те не бъдат поискани от кабинета.
Най-видимата смяна обаче ще е при монетите и банкнотите, написа вестникът. Сега върху монетите са изсечени пет разновидността на профила на Елизабет. Най-новата монета е проектирана от Кралския монетен двор през 2015 година Монетният двор, който сече монетите, и Банката на Англия, която поръчва банкнотите, не са определили график по кое време новите пари ще влязат в послание. Малко евентуално е монетите и банкнотите да бъдат изтеглени заради гибелта на кралицата, тъй като те остават законно платежно средство. Паричните средства, носещи нейния облик, ще продължат да бъдат в послание с десетилетия, какъвто е бил казусът с паричните знаци на Джордж Шести, които са били годни до 1971 година
Проблемът с парите не е единствено английски, тъй като обликът на кралицата е върху още 33 валути по света - от тези на Австралия до Белиз и Канада, напомня   “Таймс ”. По същия метод стои въпросът и с пощенските марки, които се печатат от Кралските пощи. Те скоро ще са с профила на Чарлз, само че постепенната им промяна ще отнеме месеци, тъй като пощите имат голям ресурс от нови марки с баркод. Пощенската работа към момента не е почнала да отпечатва марки с изображение на новия крал, тъй като те би трябвало първо да бъдат утвърдени от него. 
Върху новите пощенски кутии ще бъде изписано “CIIIR ” (монограмът на Чарлз Трети). Те обаче ще бъдат необичайност. От 115 000 пощенски кутии в цялата страна повече от 60 % носят знака на Елизабет, а 15 % на Джордж Пети. Броят на новите пощенски кутии, поставяни всяка година, е стотици, само че най-вече в нови жилищни комплекси или при подменяне на развалени. Най-редки са пощенски кутии, които бележат късото ръководство на Едуард Осми - от тях в миналото са били сложени единствено към 170.
Частният бизнес също ще бъде обиден. Повече от 600 притежатели на кралски права, в това число Gordon’s Gin и търговецът на вино Berry Bros, имат право да употребяват гербовете на кралицата върху своите артикули. Сега тези права към този момент са невалидни и те ще имат две години, с цел да ги отстранен герба на Елизабет Втора. Кралят и евентуално новият принц на Уелс ще дадат нови кралски права. Предполага се, че фирмите, кандидатстващи за това, ще би трябвало да дават отговор на екологични стандарти. 
Театърът на Нейно Величество, който е благосъстоятелност на Андрю Лойд Уебър и където се играе " Фантомът от операта ", също ще бъде преименуван, с цел да отрази обстоятелството, че Чарлз става крал, тъй като е издигнат върху земя, която е благосъстоятелност на Короната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР