Симптомите на коронавирус са добре известни.Кашлицата, високата температура, хремата, както

Симптомите на коронавирус са добре известни.Кашлицата, високата температура, хремата, както ...

Ето как да разпознаем симптомите на варианта Делта


Симптомите на коронавирус са добре известни.Кашлицата, високата температура, хремата, както и загубата на обоняние и вкусса ясни сигнали за възможна инфекция с COVID-19.
Особеността при заразяването с Делта мутацията е, че не се наблюдава загуба на вкус и обоняние.А и пациентите освен отвисокатемпературастрадат най-вече отглавоболие, хрема и дразнене в гърлото.
Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Колко опасен е Делта варианта?
Ясно е, че на базата на десетките мутации вариантът Делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса.Един инфектиран заразява средно 6-7 души, при положение, че те нямат имунизационна защита. С други думи,опасността от зараза с Делта е двойно по-висока, отколкото при първоначалния вариант на вируса. Същевременно британски проучвания показват, че Делта се понася с 40-60% по-леко от също толкова агресивната мутация Алфа от Великобритания.
Вариантът Делта обачепритежава характеристики, които му позволяват да заобиколи антителата, създадени следимунизация.Затова Делта се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж.
Досегашните данни показват, че само напълно имунизираните могат да се чувстват до голяма степен сигурни по отношение на Делта.Както сочат изследванията, във Великобритания една трета от хората, които са се заразили с Делта, вече са били получили първата доза от ваксината. Институтът "Роберт Кох" посочва, че ваксините, които са допуснати в Германия, гарантират защита срещу Делта, но едва след пълна имунизация.
А дали заболяването при зараза с Делта протича по-тежко, засега е рано да се каже. Във Великобритания например броят на пациентите, които се е наложило да бъдат приети в болница, се е оказал два пъти по-висок, отколкото при засегнатите от първоначалния вариант на вируса. Но както се подчертава -роля са изиграли съпътстващите заболявания на пациентите.Няма данни и за прякоувеличение на смъртността.

Откъде идва Делта мутацията?
В най-общ план се говори за четири основни варианта на коронавируса, наречени с първите четири букви от гръцката азбука.
Вариантът Алфа (B1.1.7)първо бе установен въвВеликобритания, Бета (B.1.351)- в Южна Африка, Гама – в Бразилия (P.1.). Мутацията Делта (B.1.617.2)бе регистрирана за първи път през пролетта на тази година в Индия, където се разпространи масово. В Германия в момента на нея се дължат 15% от новите случаи.
По този повод от Института "Роберт Кох"прогнозират, чеДелта ще измести доминиращия засега вариант Алфа.Именно такава е ситуацията във Великобритания, където вече 90% от инфекциите са с Делта. А от Индия вече пристигат сведения за нов вариант на коронавируса, нареченДелта плюс. Той притежавал допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен.

Източник: bulnews.bg