Симон Боканегра – една от интересните творби в световния

...
Симон Боканегра  – една от интересните творби в световния
Коментари Харесай

„Симон Боканегра ” на Верди с премиера в Софийската опера


Симон Боканегра ” – една от забавните произведения в международния оперен репертоар. Опера, претърпяла първичен неуспех по време на премиерата си през 1857 година, само че години по - късно изцяло заслужила  признанието на публиката и до през днешния ден. Произведение, за което самият  Джузепе Верди споделя: “ Мислех, че съм направил нещо допустимо, само че наподобява, че съм се излъгал, ще забележим в бъдеще кой е сбъркал ”, споделя композиторът.

 „ Симон Боканегра “ е написана от Верди в началото по либрето на Франческо Мария Пиаве, само че години по - късно той преработва първичния вид на творбата дружно с либретиста Ариго Боито, с който композиторът основава и други от своите най – известни произведения.

 Сюжетът на операта споделя история, чието деяние се развива в Италия през 14 век, в която основни герои са двама мъже, станали в следствие смъртни врагове, поради любовта сред смелия пират и предстоящ властник на Генуа – Симон Боканегра и Мария дъщерята на благородника и ръководещ – Якопо Фиеско, който обаче не е склонен съюзът сред Боканегра и Мария да продължи да съществува. В комплицираните им взаимоотношения, които  се обтягат в допълнение и от политически несъгласия,   се намесва и появяването на извънбрачното дете на Симон и Мария – Амелия. Четвърт век по - късно тя ще се трансформира в единствената жена, способна да позволи спора сред своя татко и дядо.

 „ Симон Боканегра ” е история за помиряването, любовта, човешката ненавист и политическите кавги, разказана по неповторим метод от солистите, хора, оркестъра и балета на Софийската опера.  Режисьор на постановката е Арабела Тънасе, чиито креативен път минава главно в операта в Крайова, където работи като артистичен шеф.

От 2000 година до през днешния ден Арабела Тънасе е сложила редица заглавия, измежду които:

„ Травиата ”, „ Лучия ди Ламермур ”, „ Бохеми ”, „ Севилският бръснар ”, „ Дон Жуан ”,            „ Турандот ” и други. Музикалната рецензия дефинира спектаклите  на Арабела Тънасе като ловко комбиниране сред артистична визия и уравновесено обединение на страст и разсъдък, сензитивност и абстрактност.

  Премиерата на операта „ Симон Боканегра ” е на 17 ноември от 19 часа на сцената на Софийската опера и балет. Следващите спектакли са на 18, 20, 21, 22 ноември 2018 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР