Симеон Сакскобургготски е последният български цар, бивш министър-председател, и въпреки,

...
Симеон Сакскобургготски е последният български цар, бивш министър-председател, и въпреки,
Коментари Харесай

Симеон Сакскобурготски - българската следа в британския кралски двор

Симеон Сакскобургготски е последният български цар, някогашен министър-председател, и макар, че е с 11 години по-малък от британската кралица Елизабет Втора, в действителност е неин чичо. Тя пък е пета братовчедка на децата на Симеон Втори. Новият крал на английската корона Чарлз Трети е шести братовчед на внуците на Симеон Сакскобургготски, споделя Народоосвободителна въстаническа армия.

За близостта на връзките и уважението сред двете семейства приказват и фотосите от диамантения празник на британската кралица. Симеон Сакскобургготски участва и на приема, който беше даден преди сватбата на Кейт и Уилям. Последният български цар и братовчед на британската кралица беше и на траурната гала за погребението на Елизабет Втора.

Близостта и родствените връзки на последния български цар с останалите в Европа, а и отвън нея, монархии изиграват позитивна роля за страната ни по пътя на евроатлантическото ѝ развиване с решението на Симеон Сакскобургготски да влезе в българската политика през 2001 година. „ Решен съм повече от всеки път да извърша историческия си дълг към България, в случай че на идните парламентарни избори получа мощна поддръжка от вас ”, сподели тогава Сакскобургготски.

Няколко дни по-късно той получи поддръжката на хората и стана първият цар - министър-председател в историята, на който никой към днешна дата не отхвърля приноса за евроатлантическото развиване на страната ни. Симеон сакскобурготски изкара цялостен премиерски мандат. След изборите през 2005-а партията му Национална движение „Симеон Втори" става част от Тройната коалиция на страната, която е на власт до 2009 година. След това Симеон Сакскобурготски се отдръпна от дейната българска политика.



Пестелив на медийни изяви, години по-късно в ефира на NOVA последният български цар - министър-председател показа, че монархиите имат бъдеще в политическия живот. „ Една парламентарна монархията мисля, че е най-демократичната система, само че това си е мое мнение ”, съобщи тогава той. Парламентарна монархия е формата на ръководство и във Англия, в която от през днешния ден синът на Елизабет Втора ще седна на престола.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР