Симеон II бе почетен гост на тържественото отбелязване на 130-годишнината

...
Симеон II бе почетен гост на тържественото отбелязване на 130-годишнината
Коментари Харесай

Симеон II бе почетен гост на тържественото отбелязване на 130-годишнината от рождението на Борис III

Симеон II бе почетен посетител на тържественото отбелязване на 130-годишнината от рождението на цар Борис III във Военната академия " Г.С. Раковски ", заяви уеб сайтът на царя kingsimeon.bg.

 

На 30 януари 2024 година се навършват 130 година от рождението на Цар Борис III. Годишнината беше означи от Военната академия „ Г.С.Раковски “, чийто ученик е бил Цар Борис III, се споделя в обявата.

 

По време на събитието Царят описа свои мемоари за татко си: „ Това са страсти, които мъчно могат да се обяснят и да се схванат от време на време, тъй като се връщаме години обратно. С доста дребни изключения съм го виждал в цивилно облекло. Винаги си беше с униформа, връщайки се от София във Врана, като идваше да види сестра ми и мен. Друг миг беше формалната част, когато гледахме от двореца Богоявленския и Гергьовския церемониал. Царят имаше бит да ни води по екскурзии и излети, най-много в планините, показвайки огромна обич към България. Още от ранните ми години говореше за история, която за мен е освен обичана просвета, само че смятам за нужна. Тя построява самочувствието на нашето общество, само че е и нещо, от което можем да си вземем поука, да не повтаряме едни и същи неточности. За страдание, постоянно се вижда, че незадоволително хора се придържат към историята. Дали тя се харесва, дали човек е съпричастен с предишното е напълно друго. Не бива да се пробва да се заличава нещо, което ни свързва всички. Рушенето на монументи не е добър симптом. Ако всеки режим или всяка политическа система потегля да разрушава предходната, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди и с това би трябвало да се съобразяваме всички. Цар Борис го потвърди и това ми остана в съвестта-България е над всичко и на първо място. “

Царят дефинира и два акта против татко му като светотатство. Единият е преместването на тленните остатъци на Цар Борис в Рилския манастир, тъй като е било подредено ковчегът да бъде отворен. Второто светотатство е унищожаването на неговите остатъци.

Царят прегледа галерия с експонати за Цар Борис III, измежду които книги, издадени за него и предоставени от читалище „ Цар Борис III “ в София, движимости от фонда „ Цар Борис и Царица Иоанна “, измежду които истинския акт за раждане на престолонаследника, отзив за офицерски чин поручик, Манифеста за възшествието на Цар Борис на престола от 3 октомври 1918 година и други

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев връчи на Царя почетен плакет, портрет на Цар Борис и книгата „ Възобновяване на Третото българско царство “. Той подари на Цар Симеон и военния бинокъл на татко му, който е носел по време на атентата в Арабаконашкия проход и след години е открит в дома на умрял партизанин.

Негово Величество написа в формалната книга на Военната академия: „ С нами Бог! “. Слова, които и до през днешния ден са извезани върху бойното знаме на Българската войска.

Символично честването се организира в така наречен „ Царски зали “, където Цар Борис III е награждавал отличниците на випуските, завършващи Военната академия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР