Силвия Чолева - поетеса и журналистка, публикува в сайта текст,

...
Силвия Чолева - поетеса и журналистка, публикува в сайта текст,
Коментари Харесай

Петиция призовава улица в София да носи името на поета Георги Рупчев

Силвия Чолева - поетеса и журналистка, разгласява в уеб страницата текст, в който приканва улица в столичния квартал " Гео Милев " да носи името на поета и преводач Георги Рупчев. Преди дни се навършиха 20 години от неговата кончина.

Георги Рупчев е създател на стихосбирките " Уморени от чудото " (1982), " Смяна на нощната стража " (1986; 2004), " Смъртта на Тибалт " (1989), " Силните на нощта " (1991), " Зоната " (1996) и " Приковаване на огъня " (2001). През 2002 година посмъртно излиза и " Отдалечаване на въздуха ". През 2014 година издателство " Изток - Запад " разгласява определени негови произведения в поредицата си " Световни поети ". Рупчев е създател и на един от поетичните преводи на " Песен на песните Соломонови " (1992). Сред превежданите от него създатели са Джон Ленън, Уилям Такъри, Томас Стърнз Елиът, Анна Ахматова, Марина Цветаева, Йосиф Бродски, Николай Гумильов, Лоурънс Фърлингети, Алън Гинсбърг и други.

Силвия Чолева от години е търсила съидейници за концепцията си, тъй като е уверена, че Георги Рупчев е част от международната лирика.

Ето и цялостния текст на петицията:

 Превъртане на световетеС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Изминаха 20 години, в които един от най-големите български поети Георги Рупчев не е измежду нас, само че поезията му продължава да бъде четена. Тя надвишава времето, в което е писана, трансформира езика, трансформира разбирането за това какво е лирика. Огромният му гений преработи в стихотворения трагизма освен на личното му живеене, само че и трагизма на индивида изобщо. Мария Ландова, Марин Бодаков и аз, Силвия Чолева, доста пъти сме разговаряли след гибелта на Георги Рупчев, че в нашия квартал " Гео Милев ", където той живееше, би било хубаво да има улица на негово име...

С поддръжката на кмета на общината ни Георги Илиев се надяваме тази концепция да откри социална поддръжка и да се реализира. Високият гений на Георги Рупчев заслужава това. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР