Силви звъни в неделя на вратите на неколцина съседи в

...
Силви звъни в неделя на вратите на неколцина съседи в
Коментари Харесай

Заемане на апартамент, помощ за съседите: вълна от щедрост залива Европа

Силви звъни в неделя на вратите на неколцина съседи в парижкото предградие Кремлен-Бисетр, протягайки отдалеко чинийки с домашни сладки. Един от многочислените дребни жестове в днешните времена на изолираност. Защото откогато стартира рецесията с ковид, на всички места в Европа виждаме прояви на взаимност - било групова, под патронажа на държавните управления или на благотворителни сдружения, било на лични начала.

Някои оказват помощ на собствен възрастен комшия в извършването на покупки или гледат децата на различен, който върви на работа. Продавач на зеленчуци в Рим раздава гратис самун. Негов съотечественик обущар изяснява във Фейстайм по какъв начин да си създадем маски.

Във Франция - една от страните, където всяка вечер се чуват ръкопляскания в символ на поддръжка за обгрижващия личен състав, частни лица бързо започнаха да оферират на тези хора жилища, с цел да им спестят пътувания.

Примерът бе последван от профилирани уеб сайтове като колоса AirBnb, основал по молба на френската страна специфична платформа - " Appartsolidaire ". А в Унгария страницата на " Будапещенската AirBnb-общност за здравните чиновници " наброява към този момент 1200 клиенти.

В Рим, Лондон и другаде водачите на таксита не остават обратно и возят медиците без пари.

Храна и частни уроци

Много заведения за хранене също се причислиха, доставяйки на тези звена от предната линия топла храна или сандвичи. Преди да затвори порти поради епидемията, тайландски ресторант от Белфаст употребява всичките си хранителни запаси, с цел да сготви храна за Кралската болница " Виктория ".

Не са забравени и сдруженията в помощ на най-уязвимите като Колежа без граници " Морис Сев ", приемащ млади бежанци в Калюир, Източна Централна Франция, на който в четвъртък изпрати 400 пици заведение от веригата " Доминос ".

Варшавското кулинарно учебно заведение за деца " Малкият началник " пък раздава всеки ден по 50 литра чорба на възрастни, небогати или заболели хора, готви и храна за медици от незабавната помощ, употребявайки получени дарения, споделя нейният пиар Ига Пьотрушинска.

Други гледат да зарадват със специфични жестове " елементарните " си клиенти. Михал Пирошик, притежател на ресторант в Мартин, Северна Словакия, съпровожда доставяната храна за у дома с по някоя книга от голямата библиотека на заведението. Решил е да жертва към хиляда тома за задачата. " Защо са ни всички тези книги, щом така и така сме затворили? ", споделя той в едно изявление.

А в Канада и в Европа учители по йога и треньори по гимнастика качват в интернет видеоуроци, актьори пък четат книжки за деца по " Инстаграм " (докато родителите си поемат дъх). Всеки показва гения си в принадлежности онлайн.

Във Англия над един милион души членуват в 1000 групи за взаимопомощ във " Facebook ", уточни представител на обществената мрежа.

За да си потребен

Естествено ще споменем и една от най-спешните потребности сега - изработката на защитни маски. Доброволци шият такива в Сардиния, Полша и Чехия, а на места текстилни заводи ги създават и ги продават по себестойност като предприятието " Зорница " в Западна Словакия.

Докато другаде малките екрани снимат купувачи, сбили се за пакет макарони...

Този ентусиазъм е един тип опозиция, изяснява пред Агенция Франс Прес френският публицист и психоаналитик Венсан Ен. " Ден след ден стоиш затворен вкъщи си (...) Най-добрият метод да се почувстваш потребен е да бъдеш потребен! ", споделя той. И прибавя с по-друг звук: " Но в случай че бяха въвели дажби за храна, какви ти домашни сладки... "

Той самият наред с други специалисти предлага сега безвъзмездни отдалечени съвещания на медицинския личен състав, само че въобще не се възприема като донор. " Гледам си занаята! Един доктор, щом види човек със сърдечен припадък на улицата, се намесва, без да му желае карта Витал (за здравна осигуровка, бел. на агенцията). Зная, че всички тези хора работят с последни сили и са в посттравматично положение, значи би трябвало да се работи бързо ", разяснява той.

Така постъпват и психолозите от гръцката организация " СолидарностСега ", настояща в Атина и Солун.

Усетили вълната, държавните управления постоянно поемат организацията на сходни дейности; също и благотворителни асоциации, чиято работа е потърпевша поради отдръпването на досегашни доброволци, постоянно хора на възраст.

" Ура, към този момент 2700 нови доброволци се записаха през днешния ден във виенския клон на " Каритас ". Първите към този момент раздават чорба с рейса, разпределят храна, превеждат при потребност в болничното заведение. Благодаря!!! ", написа в " Туитър " в понеделник вечерта Клаус Швертнер, представител на " Каритас ", най-голямата благотворителна организация в Австрия.

Австрийското държавно управление пък сътвори платформа, с цел да набира доброволци за браншове, в които не доближава работна ръка, да вземем за пример за селското стопанство, останало без сезонни служащи от чужбина около затварянето на границите.

Сред записалите се е Ангелика от Виена, на към 50 години. " Това е моментът да помогнем! Ще видя какво ми се предлага ", споделя тя пред Агенция Франс Прес.

Франция също откри уебсайт под наслов " Искам да оказа помощ " - jeveuxaider.gouv.fr. А доста кметства из страната разлепват по входовете разгласи, че търсят доброволци. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1211)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР