Силно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер удари

...
Силно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер удари
Коментари Харесай

Земетресение за Ердоган: Как САЩ ще се избавят от турския президент?

Силно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер удари Южна Турция и Северна Сирия рано сутринта в понеделник, с което броят на жертвите надвиши 500 от двете страни на границата все още на писане. Има стотици ранени. Но това, както се оказа, не беше краят. Нов подтик, по-силен, беше регистриран в 13:24. Броят на жертвите без подозрение ще нарасне, до момента в който спасителите разчистват руините на срутените здания. Едно естествено злополучие може да има съществени политически последствия за Турция.

Трагична заран

Силните трусове, които се случват постоянно в Турция, не са естествено събитие, с което локалните хора могат да свикнат, защото са съпроводени със стотици жертви и големи материални вреди. Този път тежестта на нещастието се утежнява от обстоятелството, че стихията се е усетила рано сутринта, когато хората са спяли.

Западните организации оповестяват за минимум 568 смъртни случая в Турция и Сирия. Един по един те настояват, че броят на жертвите може да се усили неведнъж. Но преди турците да съумеят да се съвземат от нощния потрес, денем, в 13:24 московско време, Турция още веднъж е разтърсена, и то още по-силно.

Според оценки на турските медии броят на жертвите евентуално към този момент е сред 4000 и 16 000 души. Турците изхождат от минал опит. И по този начин, вследствие на опустошително земетресение в северозападна Турция през 1999 година починаха 18 000 души.

Въпреки че публично страната приказва за по-малко жертви. Турското ръководство за изключителни обстановки заяви, че 284 души са починали и над 2300 са били ранени вследствие на земетресението в югоизточната част на страната.

Епицентърът на земетресението е бил покрай град Газиантеп. Според информация от региона на бедствието градовете в Югоизточна Турция са руини. Местните организации за ръководство на риска към този момент са пресметнали, че единствено в Турция вредите могат да бъдат 15 милиарда $. Това обаче е по-скоро оценъчна преценка.

Няма точни данни нито за починали, нито за материални вреди. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, съгласно кабинета на президента, е разговарял по телефона с губернаторите на осем наранени провинции, с цел да събере информация за обстановката и избавителните старания.

Вицепрезидентът Фуат Октай сподели, че управляващите са изпратили самолети със избавителни екипи и материална помощ за потърпевшите в региона на бедствието. В Турция е оповестена степен на паника от 4, което включва търсене на интернационална помощ.



Тежки фрагменти

Турската държавна телевизия RTR сподели по какъв начин спасители в провинция Османия изнасят ранен мъж от рухнала четириетажна постройка благодарение на одеяло. В телевизионния репортаж се споделя, че той е петият изваден отдолу под руините. Кадри на CNN Turk демонстрират, че историческият палат в град Газиантеп е съвсем опустошен.

Това е най-силното земетресение в Турция от 1999 година, когато земетресения с сходен магнитуд унищожиха Измит и гъсто обитаемото крайбрежие на Мраморно море, покрай Истанбул. Тогава, както бе упоменато нагоре, починаха към 18 000 души. Този път подземният удар продължи към минута.

В допълнение към Газиантеп, град Диарбекир беше мощно обиден, като минимум 17 здания бяха срутени. 16 здания се срутиха в Шанлъурфа и 34 в Османие. Телевизионните компании TRT и Haberturk демонстрираха фрагменти от град Кахраманмараш, където хората разглобяват руините на постройките, носят носилки с ранените и търсят оживели.

„ Нашата съществена задача е да търсим оживели “, сподели турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу пред кореспонденти.

Сирия не избегна удара

Що се отнася до Сирия, която страда от 11-годишна революция, неназован държавен чиновник сподели пред Ройтерс, че повече от 230 души са починали и към 600 са ранени в страната. Повечето жертви са в провинциите Хама, Алепо и Латакия, където се срутиха голям брой здания.

Сирийският президент Башар ал-Асад организира изключително съвещание на кабинета, с цел да оцени степента на вредите и да разиска идващите стъпки.

От сирийската страна на границата земетресението унищожи най-вече региони, държани от антиправителствената съпротива. Според разнообразни оценки там живеят към 4 милиона души, изселени от други елементи на Сирия вследствие на гражданската война. Много от тях живеят в неприятни условия с съвсем никакви медицински грижи. Съобщава се, че лечебните заведения в региона бързо се изпълниха с ранени.



Кадри на западна телевизия от региона на граничния град Азаз, държан от опозиционните антиправителствени сили, демонстрират по какъв начин избавител изнася дете от развалена постройка.

„ Ситуацията е доста трагична, десетки здания се срутиха в град Салкин “, сподели един от спасителите.

Къщите са " изцяло разрушени ", сподели той във видео, показващо улица, осеяна с отломки. Много здания в този район на Сирия към този момент бяха мощно развалени от боевете по време на гражданската война. Земетресението в допълнение утежни обстановката.

Оферта за " помощ "

На фона на случилата се човешка покруса не би било редно да се приказва за нейните политически последствия за Турция, в случай че не беше Вашингтон, който незабавно се вклини в осведомителното пространство. Съединените щати са " надълбоко загрижени " от земетресението в Турция и Сирия и наблюдават от близко развиването, сподели съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

" Свързах се с турски чиновници, с цел да ги уведомя, че сме подготвени да предоставим всяка нужна помощ ", добави той.

Междувременно, що се отнася до Съединени американски щати, би било необичайно, в случай че не се пробваха да употребяват нещастието в Турция в своя изгода. Факт е, че Щатите са извънредно озадачени от въпроса по какъв начин да отстранят Ердоган от поста му.

Турският водач ускорява " акциите " на страната си в интернационалните каузи. Той персонално поставя старания да попречи на Швеция да се причисли към НАТО заради обстоятелството, че Стокхолм, съгласно Анкара, оправдава ширещите се антимюсюлмански и антитурски настроения както в Швеция, по този начин и в цяла Европа.

Конфликтът сред Турция и Запада кулминира в неотдавнашното обществено изгаряне на Корана в центъра на Стокхолм от един от датските ултранационалисти. Поради това трудността пред участието на Швеция в НАТО в лицето на Турция стана съвсем непреодолимо.

Онзи ден някогашният консултант по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън съобщи, че " Турция би трябвало да бъде изключена от НАТО ". Той намерено прикани Запада да помогне на турската съпротива да смъкна Ердоган.

" Ако Западът предприеме смела стъпка, с цел да помогне на опозицията в Турция да има късмет за триумф на идните президентски избори, тогава ще има късмет да спре Ердоган ", написа Болтън в публикация за The Wall Street Journal.

Какво от това?

На 18 юни в Турция ще се проведат общи избори, на които ще бъдат определени президент и депутати на страната. Вече е ясно, че настоящето земетресение е довело до огромни жертви и големи материални вреди.

Отстраняването на следствията от него, възобновяване на жилищната и икономическата активност в засегнатите региони ще изисква доста време и старания от страна на управляващите. Трудностите в тази област и рецесията, която те неизбежно провокираха, могат елементарно да се обяснят с " неспособността " или " неуспеха " на управляващите и персонално на президента.

Така че няма подозрение, че Съединени американски щати несъмнено ще се опитат да разиграят тази карта против Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването по време на предизборната акция. Трудно е да си представим по-добър подарък за Вашингтон в мача му против сегашния президент на Турция.

Но, въпреки това, Ердоган може и да обърне обстановката в своя изгода – с цел да сплотява турците към общото злощастие и към себе си като избавител на нацията и асистент на онеправданите. Тук всичко ще зависи както от скоростта на приемане на мъдри и известни решения от страна на Анкара, по този начин и от степента на нелепост и надменност, които са толкоз присъщи за сегашната администрация на Съединени американски щати.

Като се има поради, че антиамериканските настроения в турското общество са доста мощни, екипът на Байдън няма особени шансове да организира сполучливо интервенция под условното название „ Земетресение за Ердоган “. Въпреки че, несъмнено, Съединени американски щати ще се опитат да го създадат.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР