Силно земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция, близо

...
Силно земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция, близо
Коментари Харесай

Стотици жертви и разрушения в Турция и Сирия след мощния трус

Силно земетресение от 7,8 по Рихтер раздруса Югоизточна Турция, покрай границата със Сирия. Стотици са жертвите в двете страни. Епицентърът е покрай град Газиантеп, трусът е усетен чак до Кипър, Ливан и Египет.



Последвали са над 50 вторични труса. Над 650 са починали, има съществени опустошения, рухнали са цели здания. Това е най-силното земетресение в региона за последните 100 години. Епицентърът на труса е на 10 километра от град Газиантеп до границата със Сирия. 284 са жертвите в Турция, потърпевшите са над 440. А в Сирия починалите са минимум 234 души.

По данни на Външно министерство, няма данни за починали българи. България изпраща избавителни екипи и техника с два самолета " Спартан ".



В Турция е оповестена най-високата степен на паника - четвърта. Десетки здания са изравнени със земята. Има опасения, че броят на починалите ще нарасне внезапно през идващите часове.

В 4:17 часа сутринта оглушаващ екот ратръсва югоизточния град Сиверек. Уличните лампи угасват, алармите на колите пищят. Спасителни екипи идват неотложно на мястото, хора търсят с голи ръце оживели под руините. Следват 50 вторични труса. Сгради се срутват пред очите на хората в Адъяман, Малатя и Диарбекир. В Малатя спасители приказват със затрупани под каменните блокове.

" Епицентърът на труса е близо да град Пазарджик в провинция Кахраманмараш. Засегнати са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е унищожителен. В момента всички валии са на място и извършват отговорностите си. Жандармерия, полиция, турски военни, избавителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички наранени региони в страната ", разгласи вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу.



Турският президент Реджеп Ердоган прикани за единение в Туитър.

В Сирия разрушени здания има в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус , където Русия има военноморска база. Ужасени сирийци избягаха от домовете си и по улиците се образуваха опашки от коли. Тежко разрушените здания от войната в Сирия се срутиха. Спасителните екипи ликуваха в Азаз, откакто откриха под руините малко момиченце.



Турската енергийна компания Боташ заяви, че няма вреди по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои региони е спряно газоподаването като защитна мярка. Белият дом изрази съболезнования за починалите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън подреди да бъдат оценени опциите за финансова помощ за засегнатите от трусовете региони. Израел също разгласи, че са подготвени да окажат помощ на Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР