Аварийни екипи от ГД Пожарна безопасност и защита на населението

...
Аварийни екипи от ГД Пожарна безопасност и защита на населението
Коментари Харесай

Български аварийни екипи и техника излетяха за Турция, за да помогнат след силното земетресение

Аварийни екипи от Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Столичната община излетяха за Турция със профилирана техника, с цел да оказват помощ със избавителните действия след опустошителното земетресение в югоизточната част на страната.

Малко преди 13 часа екипите и техниката излетяха с два самолета " Спартан " от летище " Враждебна ".

Вижте още в директното включване

Над 500 са към този момент жертвите след мощното земетресение, покрай турско-сирийската граница. Повече от половината жертви са в Сирия. Трусът със мощ 7.8 по Рихтер е усетен чак до Кипър, Ливан и Египет. Последваха към 50 вторични труса, най-силният от тях е с магнитуд 6.6.

Страната ни изпраща още през днешния ден 58 чиновници и 21 единици техника на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", 15 души и 2 единици техника от звеното за Гражданска отбрана на Столична община, както и 5 кучета и 2 профилирани машини , обезпечени от Българския червен кръст, разгласи на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

" На този стадий това са настояванията, откликнали сме на всички. Към най-бързия метод ще бъдат придвижени хората и техниката. След това сме се организирали да им дадем лист с помощ от палатки и други средства за заслон на хората, чийто дзомове са разрушени. На професионално и политическо равнище цялата помощ, която може да дадем, ще бъде предоставена ", сподели Демерджиев.



Министърът на защитата Димитър Стоянов съобщи, че и лекарски екип от Военномедицнска академия ще бъде изпратен към засегнатия турски регион. България има подготвеност да окаже и филантропична помощ на потърпевшите от земетресението, като се чака Турция да каже от какво има потребност, съобщи още Стоянов.

На всеки един от самолетите ще бъде натоварена техника с тегло към четири тона и половина.



Спасителните екипи и техниката ще кацнат на летище " Адана ", което се намира на запад от епицентъра на труса.

" От сутринта от 8 часа Военновъздушните сили имаме подготвеност и сложена задача да правим транспорт на екипи от Столична община, спешна помощ и предварителна защита, с нужното имущество за осъществяване на избавителни действия в Република Турция в региона на земетресението ", съобщи полк. Филип Ангелов от Военновъздушни сили на летище " Враждебна ", откъдето ще излетят самолетите.



Операцията е доста добре планувана, в доста добра съгласуваност с екипите на Столична община и ВМА, които ще бъдат превозени до зоната на земетресението.

" Обстановката не е доста удобна във връзка с времето - ниски видимости, много тежка облачност с гръмотевици, само че екипажите са подготвени за осъществяване на този полет и съм убеден, че той ще е сполучлив ", съобщи полк. Ангелов.



Подготвени са общо четири екипажа - два постоянни и един авариен за двата " Спартан " -а. България има подготвеност да изпрати и трети аероплан след връщането на първите два.



По тематиката работят: Йоана Миланова, Десислава Маркова
Снимки: Десислава Кулелиева, Йоана Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР