Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест

...
Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест
Коментари Харесай

Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест 2021

Силно интернационално присъединяване ще раздруса сцената на Банско джаз фест 2021 Седем са задграничните обединения, които ще вземат присъединяване в тазгодишния Банско джаз фест 2021. Любими на публиката реализатори от Австрия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Северна Македония ще показват най-новите си музикални планове на сцената в града сред 7 и 14 август. С подбора на музикантите, уредниците на фестивала подсигуряват необятен диапазон на жанровото многообразие, което ще подсигурява висок градус на сцената и през осемте дни на събитието.

Първото интернационално присъединяване ще е на 08.08, когато една от най-популярните групи в Северна Македония – FОLTIN ще излезе на сцената в Банско. Бандата ще въвлече аудиторията в своето „ електро-акустично псевдоемигрантско кабаре “, в което музиката е сложна за дефиниране, звучи непредсказуемо и предизвикателно, на моменти е даже сюрреалистична и цялостна с изненади.

На идващия ден – 09.08, незабавно след Вики Алмазиду, на сцената ще излязат музикантите от Human Touch. В своята богата биография, гръцкото трио има редица взаимни участия с Милчо Левиев и Вики Алмазиду, което ги трансформира в естествено и мощно прочувствено продължение на плана „ Милчо вечно “.

На 10.08 във фестивала ще вземе присъединяване българо-сръбския план DEVET. Уникалният жанр на тяхната музика се построява върху претекстове от разнообразни страни, вплетени в ловко джаз музициране, с което се основава неповторима атмосфера, изпълнена с силата на виртуозния саксофон и ритмиката на лиричното пиано. В допълнение към двамата музиканти, на сцената с тях ще излезе и някогашната беквокалистка на Хосе Фелисиано - Йелена Кристич. Заедно тримата вършат етно-джаз перформанс, който дава обещание да вдигне на крайници публиката в Банско.

На 11.08 присъединяване на фестивала ще бъде очебийно интернационално. Последователно за публиката ще свирят сърбо-австрийското дуо Вила Мадалена. Музиката, която ще изпълнят, може да бъде разказана като вълнуващо странствуване в света на откритията. Изпъстрена е с игриво духовитост, преплитане на стилове, способи на звукоизвличане, музикални обичаи и цялостна стилистична самостоятелност. След тях, ритъмът ще прелее в музиката на трио Билал Караман. Самият Билал е един от най-обещаващите млади реализатори в южната ни съседка, който съчетавайки разнородни стилове печели голям брой награди, сред които и тази за „ най-хубав изгряващ джаз китарист “.

В последните два дни от Банско джаз фест, поредно в събитието присъединяване ще вземат сръбският бенд Васил Хаджиманов (13.08) и една от румънските джаз-икони Теодора Броди (14.08). Прогресивното джаз-фънк-рок звучене на сърбите, които ще забият в петък, последвано от оригиналността в музиката на румънската изпълнителка, която с лекост комбинира класическа музика с африкански напеви или джаз стандарти, сигурно ще градират страстта до най-висока степен и ще слагат натурален свършек на фестивала.

Напомняме Ви, че Банско джаз фест е най-продължителният джаз фестивал у нас, като присъединяване на него ще вземат над 15 български и интернационалните групи. Цялата стратегия на фестивала можете да видите тук:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР