Силният ураган Офелия ще отслабне до буря, преди да стигне

...
Силният ураган Офелия ще отслабне до буря, преди да стигне
Коментари Харесай

Странният ураган Офелия днес ще удари Ирландия

Силният вихър Офелия ще отслабне до стихия, преди да стигне през днешния ден до Ирландия и Англия. Очаква се поривите напразно да доближат 140 км/час.

Бедствието обърка въздушния трафик на английските летища, където доста полети бяха забавени или анулирани. Повечето фериботни линии също са спрени краткотрайно. Училищата в Ирландия са затворени до второ разпореждане. Там е разгласен и червен код за заплаха от плевел вятър и наводнения. В Северна Ирландия кодът е оранжев. Жълт е в Уелс, Шотландия и част от Англия за през днешния ден и на следващия ден.

Ураганът се образува на 9 октомври над Атлантическия океан, на повече от 1200 км от югозападно от Азорските острови и бързо се придвижи север-североизток. Вчера сутринта се приближи на 700 от Португалия. Днес следобяд ще доближи Ирландия с ветрове до 130 км/ час.

Офелия се разви като извънредно мощен вихър поради по-топлите води в центъра на Атлантическия океан – температурата им е с 2 градуса по-висока от нормалното. Циклонът стана шестия през тази есен в Атлантика след опустошителните Харви, Хосе, Лий, Ирма и Мария. И това е извънредно за сезона, защото до момента годишно ураганите с такава мощ са два или три.

Най-необичайно обаче е географското разположение на циклона. Повечето мощни урагани се образуват в Мексиканския залив, по американското крайбрежие или в тропическия пояс. Офелия обаче се зароди в североизточната част на океана. Според френските метеоролози циклон с такава мощност до момента не е имало в тази част на океана и това е зрелищен знак за динамичността на климата.

В събота вечерта на седем от 9-те острова на португалския Азорски архипелаг бе разгласен червен код за заплаха, само че Офелия не аргументи обилни вреди не доближи сушата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР