Силна умора и пристъпи на задух са сред най-честите оплаквания

...
Силна умора и пристъпи на задух са сред най-честите оплаквания
Коментари Харесай

Четири рикошета удрят сърцето след ковид

Силна отмалялост и пристъпи на зной са измежду най-честите недоволства на преболедували ковид у нас. Тези признаци подсказват за сърдечносъдови затруднения. Това демонстрират резултатите от национална скрининг акция " Живот след КОВИД ". Тя бе инициирана от Българския кардиологичен институт, който се свърза с 1054 души, преборили болестта, написа clinica.bg. Анкетираните дават отговор с „ да " на следните въпроси в съответното процентно изражение:

- Изморявате ли се повече от преди заразяването с новия ковид? - 76%

- Имате ли към момента кашлица? - 22%

- Имате ли дефицит на въздух (задух)? - 45%, като зной при изпитание имат 38% от участниците, а зной в легнало състояние - 16%.

- Имате ли тежест в гърдите? - 35%

- Получавате ли " прескачане " на сърцето? - 62%

Само 20% от интервюираните отговорят с „ не " на всички заложени въпроси. На останалите участници (дали позитивни отговори) експертите на БКИ оферират осъществяване на безвъзмезден обзор. От института оферират и систематизирани заключения от направените прегледи.

За нараснала уморяемост спрямо интервала преди преболедуване от COVID-19 оповестяват 282 пациенти (88%). От тях с промени на ЕКГ са 75; с дестабилизиране на контрола на артериалното налягане, наложило смяна в лечението им - 48.

При всички участници с нараснала уморяемост е назначено проучване на ПКК, NT-proBNP, D-dimer и осъществяване на ехокардиография (ЕхоКГ) с оценка на миокардна дисторция. От извършените досега спомагателни проучвания (при 137 от пациентите) има данни за редуцирана систолна функционалност на лява камера (ЛК) и/или нарушаване в миокардната дисторция (strain) при 24 пациент​и. Те ​са планувани за хоспитализация за осъществяване на селективна коронарна артериография (СКАГ), за сърдечен магнитен резонанс (CMR) и вероятно ендомиокардна биопсия. Допълнително, при 3 от участниците се открива нараснал D-dimer, вследствие на което те са ориентирани за доплер сонография на дълбоки вени на долните крака и компютър-томографска (СТ) пулмоангиография.

Персистираща кашлица

80 от прегледаните са с персистираща кашлица (25%). До момента посочените проучвания са извършени при 33 пациенти, като при 6 от тях се е наложило ориентиране за консултация с пулмолог, а при други 2 е планувана доплер сонография на дълбоки вени на долни крака и СТ пулмоангиография.

Задух

От интервюираните със зной първичен лекарски обзор минават 175 души (от прегледаните досега 55% имат този симптом). Назначени са проучване на ПКК, NT-proBNP и D-dimer, осъществяване на ЕхоКГ с оценка на миокардна дисторция, рентгенография на гръден панер и белодробен ултразвук. 84 от болните са провели посочените проучвания, като при 32 от тях генезата на задуха е евентуално сърдечна, при 9 е открита суспекция за венозна тромбемболия, а при останалите 43 повода за задуха най-вероятно е белодробна.

Стягане в гърдите

От прегледаните досега 145 души (45%) имат стягане в гърдите. При тези пациенти експертите са присъединили антиисхемична терапия и е назначена стрес ЕхоКГ. От извършените към този момент 18 стрес ЕхоКГ 5 са позитивни - с индуциране на сегментни нарушавания в кинетиката и/или исхемични ЕКГ промени.

Прескачане на сърцето

Прескачане на сърцето е едно от главните недоволства на 244 от пациентите, минали прегледи (76%). От извършените 78 Холтер ЕКГ досега при 52 е открита патологична находка, която постанова включване на антиаритмична терапия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР