Силна и завладяваща, поредицата Саддам срещу аятолаха: Иранско-иракската война“ по

...
Силна и завладяваща, поредицата Саддам срещу аятолаха: Иранско-иракската война“ по
Коментари Харесай

`Саддам срещу аятолаха: Иранско-иракската война` по Viasat History |

Силна и завладяваща, поредицата „ Саддам против аятолаха: Иранско-иракската война “ по в четири следващи нощи от 23:45 от 16 август изследва метода, по който протича войната в хода на осем дълги години на невиждана свирепост и от двете страни на спора, както и зловредните последствия, които остават за района.

Потресаващи новооткрити архивни записи от фронтовите линии илюстрират свидетелските показания на най-различни участници от първа ръка. Даден е достъп до частни сбирки от фотоси, персонални мемоари на ирански и иракски бойци, историци-експерти по тематиката и държавни източници, в това число американски такива.

Провокиран от съперничеството сред деспота Саддам Хюсеин и религиозния маниак Аятолах Хомейни, спорът прераства от блицкриг офанзива, от страна на Ирак, до тотална война, която заплашва да ескалира в световна.

Септември 2020-та означи 40-ата годишнина от началото на войната в миг, в който Съединени американски щати и Иран бяха в обтегнати връзки, Ирак – в безпорядък, а джихадистката идеология е по-силна от всеки път. Така тази история се оказва настояща за Близкия Изток и през днешния ден.



Войници и от двете страни в най-дългия стандартен спор на 20-и век описват забележителните си истории за пръв път по малкия екран.

Това е доста брутална война. Деца-войници, някои от които на не повече от 8 години – са избивани неоснователно с хиляди, а химически оръжия с ужасяващи провали са употребявани и против бойци, и срещи цивилни.

Цели градове са изравнени със земята, а талази от човешка мощ са отприщвани в мащаб, невъобразим от Първата международна война насам. В последна сметка над 2.5 млн. военни и цивилни са убити или ранени.

Когато избухва войната, Джими Картър води интернационалния отговор, само че Америка би трябвало да е внимателна. Иран държи американски дипломати като заложници, а до скоро е бил техният „ шериф “ в района на Персийския залив. Намесата, обаче, е неизбежна; в границите на дни от експлоадирането на спора най-големите рафинерии в света са в пламъци.

След две години на яростни боеве наподобява всякаш Иран ще завоюва, което би имало пагубни последствия за района като цяло. Америка, към този момент с Роналд Рейгън на чело, се оказва от ден на ден на страната на Саддам, като изпраща икономическа помощ и споделя разследваща информация.



В хода на спора Организация на обединените нации неколкократно се пробва да контракти завършек на военните дейности, само че непрестанно е парирана от Иран. Хомейни заявава, че няма да се спре, до момента в който не му поднесат „ главата на Саддам на тепсия “. Практиката на самоубийствените бомбени атентати се възхвалява от иранския режим точно в този спор.

Колкото повече се усилват залозите, толкоз по-ясно става, че Саддам няма да се спре пред нищо, с цел да се избави и по този начин той стартира безсистемно да бомбардира ирански градове и да обгазява даже лични жители.

Когато иранска мина избухва на бойния транспортен съд USS Samuel B Roberts, убивайки десетима души, Америка отвръща със мощ и по този начин принуждава Хомейни насилствено да одобри помирение.

С присъединяване на водещия откривател по тематиката – френския историк Пиер Разу – тази документална поредност в четири елементи – от 16 август по – за пръв път разкрива цялостната история на Иранско-иракската война. Това е спор, който консолидира Ислямската гражданска война и нейната външна политика, и предвещава нападението на Кувейт от страна на Саддам Хюсеин, което пък предизвика три десетилетия безпорядък в района.



Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.
Следете на и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР