Силна буря и градушка опустошиха рано тази сутрин Русе. Щетите

...
Силна буря и градушка опустошиха рано тази сутрин Русе. Щетите
Коментари Харесай

Русе се възстановява от сутрешната буря, над 300 служители разчистват щетите

Силна стихия и градушка опустошиха рано тази заран Русе. Щетите са осезаеми - съборени дървета и електрически стълбове, блокирано улично придвижване, наводнени основни пътища, изби, хранилища, закъснение на пътнически влакове. За няколко часа спря и градският превоз.

10 минути градушка и 17 литра дъжд на квадратен метър бяха задоволителни, с цел да опустошат Русе. Градът безусловно остана неподвижен с часове, безпорядък и тапи попречиха на хората да стигнат в точния момент на работа, а кметът Пенчо Милков прикани жителите да не пътуват с колите си, до момента в който спешните екипи не разчистят изкоренените дървета.

Къде в действителност, къде на смешка, в обществените мрежи се появиха изявления за набиране на гондолиери, които да транспортират клиентите до огромен хранителен магазин, който остана в клопката на водната буря. В следобедните часове обаче ситуацията се възстановява. Доброволци също се включиха в отстраняването на вредите. А Общината ще кандидатства за средства пред Междуведомствената комисия по бедствия и повреди.

Автомобил беше обхванат от ненадейно образувала се яма на ул. „ Македонска ". Шофьорът едвам се измъкнал.

Пожар в трафопост в допълнение усложни работата на огнеборците. Стихията отвя краткотрайния покрив на постройката на операта. Сцената е прогизнала.

„ Не сме очаквали подобен проливен дъжд. До 2-3 дни чакаме кран и продължаваме с ремонта ", сподели Пламен Бейков, шеф на Държавна опера-Русе.

Цяла заран русенци разчистваха счупени клони и стъкла пред домовете си. Доброволци изнасяха нападалите дървета и клони в парка.



Над 300 общински чиновници работят на терен, само че вредите са огромни и лишава време да реагират на подадените 200 сигнала. Всички ровове, направени по огромния ВиК план в Русе, са затлачени.

" Влязохме по отношение на компаниите, които правят ВиК ремонтите, тъй като съм осведомен за свличания на големи земни маси, в това число автомобил. Те би трябвало да вземат ограничения ", сподели Пенчо Милков, кмет на Община Русе

Очаква се разчистването на града да продължи и на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР