Силите за сигурност в Египет са арестували около 70 души

...
Силите за сигурност в Египет са арестували около 70 души
Коментари Харесай

Египетските сили за сигурност са извършили десетки арести преди конференцията на ООН за климата КОП 27

Силите за сигурност в Египет са арестували към 70 души по отношение на появили се апели за митинги, които съответстват с конференцията на Организация на обединените нации за климата КОП 27 , заяви правозащитна организация, представена от Ройтерс.

До арестите се е стигнало, откакто в обществените медии били отправени апели за провеждането на нови антиправителствени демонстрации в Египет, планувани за 11 ноември.

Конференцията за климата ще се организира сред шести и осемнайсети ноември в курорта Шарм ел Шейх на брега на Червено море.

Към вчерашна дата в Кайро и в други градове са били арестувани минимум 67 души и те могат да бъдат изправени пред съда по отношение на отправените от тях апели за демонстрации, сподели Мохамед Лотфи, който оглавява неправителствената организация Египетска комисия за права и свободи.

Има и задържани по обвинявания като разпространение на подправени вести и шерване на наличие във " Facebook ", добави той.

Според очевидци през последните дни са зачестили и инспекциите, осъществявани от цивилно облечени чиновници на реда, които стопират пешеходци ипреглеждат наличието на мобилните им телефони и профилите им в обществените медии.



За малко е бил арестуван и индийски деятел, който в неделя е тръгнал на независим протестен марш с искане за обективна политика в областта на опазването на климата. Той възнамерявал да измине пешком няколкостотин километра до Шарм ел Шейх.

Египетското министерство на вътрешните работи към момента не е коментирало информацията за дейностите на полицията, отбелязва Ройтерс.

Протестите на обществени места са неразрешени в Египет, откогато през 2013 година управляващите потушиха политическото неодобрение, избухнало след свалянето на тогавашния президент и водач на " Мюсюлмански братя " Мохамед Морси от армията на маршал Абдел Фатах ас Сиси. Репресиите бяха ориентирани както против демократични деятели, по този начин и против ислямисти.

Сиси, който беше определен за държавен глава през 2014 година, споделя, че ограниченията за сигурност са нужни за стабилизирането на Египет.

Египетските управляващи обявиха, че по време на тазгодишната конференция на Организация на обединените нации за климата демонстрациите ще бъдат позволени единствено в особено избрани за това зони в Шарм ел Шейх.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР