Силите за сигурност спасиха 14 студенти, отвлечени в нигерийския щат Замфара

...
Силите за сигурност спасиха 14 от поне 20 студенти, отвлечени
Коментари Харесай

Силите за сигурност спасиха 14 от поне 20 студенти, отвлечени от университет в северозападна Нигерия, и издирват останалите пленници, съобщиха училищните власти.

Въоръжени мъже нападнаха училището в окръг Бунгуду в щата Замфара миналата седмица и избягаха с учениците и някои работници при първото масово отвличане в училище в Нигерия, откакто президентът Бола Тинубу встъпи в длъжност през май.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Заговорът за 30 едновременни експлозии в Техеран е осуетен, казва ИранСАЩ казват, че мисията за сигурност в Хаити може да бъде разгърната „след месеци", настоява за подкрепаБайдън призовава Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на международна мисия в ХаитиПетима загинали войници, единадесет други изчезнали след нападение в северно Маликрай на списъка

14-те студенти от Федералния университет Гусау бяха спасени с още двама души, се казва в изявление на университета в понеделник, без да се предоставят подробности за това кога са били освободени или естеството на спасителната операция.

„Тъжният и злощастен инцидент наистина хвърли университетската общност в сериозно напрежение и опасения“, се казва в изявлението, добавяйки, че силите за сигурност „правят всичко възможно“, за да спасят останалите студенти. Освен това се казва, че се предприемат стъпки за повишаване на сигурността около университета.

Подобни отвличания от училища са често срещани в северозападна и централна Нигерия, където въоръжени групи често вземат хора за заложници в замяна на огромни откупи, които според анализатори им помагат да купуват оръжия и да поддържат операциите си.

Военните на Нигерия се борят с въоръжени групировки като Боко Харам в североизточната част на страната, което не й позволява да се справи с бандите за отвличания, известни на местно ниво като бандити.

Смята се, че бандитите са предимно етнически фулани, но са замесени и скотовъдци и наемници от региона, както и от съседните Чад и Нигер.

Приблизително 12 000 души са загинали и още стотици хиляди са били разселени в северозападните щати Сокото, Кеби, Замфара, Кацина и Кадуна от 2011 до 2022 г. поради кризата, според Центъра за демокрация и развитие, базиран в Абуджа мозъчен тръст за политика и застъпничество.

В Замфара, едно от горещите места за отвличане с цел откуп, се появиха много групи на бдителни лица, в чиито редици се присъединиха тийнейджъри, които размахваха ножове и бухалки.

Последната атака представлява ново предизвикателство за Тинубу, който удължи управлението на управляващата партия с изборната си победа, след като обеща да разреши кризата със сигурността в Нигерия. Това увеличава нарастващия натиск от страна на опозицията и активистите, които обвиниха Tinubu, че не прави достатъчно, за да гарантира сигурността.

Въоръжени групи извършват атаки в много отдалечени общности, като често се възползват от недостатъчното присъствие на сигурността в тези райони.

Докато осъжда отвличанията в университета в изявление, издадено от неговата служба в неделя, Тинубу каза, че правителството му е „решено да гарантира, че образователните институции остават светилища на знания, растеж и възможности и напълно свободни от заплашителните актове на терористите“ .

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР