Силите на президента Башар Асад действително са извършили химическата атака

...
Силите на президента Башар Асад действително са извършили химическата атака
Коментари Харесай

Френското разузнаване: Газовата атака в Дума е дело на Асад и не е само една

Силите на президента Башар Асад фактически са направили химическата офанзива в град Дума преди седмица, за която оповестяват филантропични организации и опозиционни деятели. Това сочи декласифициран отчет на френското разузнаване, оповестен през днешния ден, съгласно който режимът на Асад е употребявал хлор, а случаите, в които това е документирано, са повече от един.

" На базата на разследващите данни, събрани от нашите служби, и в неявяване до през днешния ден на химически проби, оценени от личните ни лаборатории, Франция смята, отвън всякакво подозрение, че химическата офанзива беше осъществена против цивилни в Дума... и няма рационален сюжет с изключение на офанзива на сирийските въоръжени сили, " се споделя в документа.

Текстът му става обществено притежание часове след ударите, осъществени от Съединените щати, Франция и Англия в Дамаск и Хомс. Френското външно министерство разгласява оценъчната част на отчета (т. е. частта с разследващите данни, каквато имат сходни текстове, остава засекретена).

" Няколко смъртоносни офанзиви "

Техническият разбор и " надеждните разследващи данни " дават задоволително учредения да се потвърдят " няколко смъртоносни химически офанзиви " в събота, 7 април, късно след обяд, за които е виновен сирийският режим.

Анализът на службите, съгласно отчета, почива и на " проучване на видеоклиповете и изображенията на жертвите, оповестени онлайн ", а заключението с " висока степен на сигурност " е, че " по-голямата част са скорошни и не са монтаж. " Текстът продължава със заключението, че признаците, следени при жертви и потърпевши, са присъщи на офанзиви с химически оръжия - задушаване или затруднено дишане; възпаления на лигавиците и хиперсекреция; кожни изгаряния; мощна миризма на хлор и зелен дим и други

Разузнаването счита, че не всички ресурси (от иприт и вероятно VX и зарин) и индустриални мощности на Сирия са били оповестени пред Организация на обединените нации след офанзивата в Гута през 2013 година Според него Дамаск не е оповестил и дейностите на Центъра за научни проучвания, чиито учени към този момент бяха глобени от Съединените щати след офанзивата в Хан Шейхун предходната година.

Освен това разузнаването преглежда офанзивата на 7 април като " част от по-мащабна военна атака, осъществявана от режима в (доскоро следения от бунтовниците район) Източна Гута. Започнала през февруари 2018 година, офанзивата даде опция на Дамаск да си възвърне контрола на целия анклав. " Употребата на хлор съгласно службите е била част от политическата и военната тактика на дейности в Източна Гута и последният случай е обвързван с отхвърли на сред 4500 и 5000 бунтовници от ислямистката организацията " Джайш ал Ислам " да се предадат и да бъдат евакуирани според условия, контрактувани с друга част от бойците, сочи отчетът.

" В този контект използването на химически оръжия наподобява разумна както от военна, по този начин и от стратегическа позиция, " защото ангажира бунтовниците в сражения в градска среда, по-благоприятни за режима, изкарвайки бунтовниците от жилищните здания, където се укриват. Тя също по този начин обаче се употребява, с цел да санкционира цивилни в размирен региони и да основава " климат на гнет и суматоха, който ги предизвиква да се предават. "

 Френското разузнаване: Газовата офанзива в Дума е дело на Асад и не е единствено една
© Associated Press

Експертната задача продължава

Малко след френското изказване Организацията за възбрана на химически оръжия (ОЗХО) разгласи, че задачата ѝ в региона на град Дума продължава.

ОЗХО беше насрочила началото на инспекцията, която правят нейни специалисти на терен, за през днешния ден, а ударите на съдружниците я изпревариха с няколко часа.

В изказването се споделя, че задачата в Сирия " ще продължи, с цел да бъдат открити обстоятелствата към изказванията за приложимост на химически оръжия в Дума. " ОЗХО, без да загатва удара, прибавя, че работи в тясно съдействие с Организация на обединените нации, " с цел да оцени обстановката и да подсигурява сигурността на екипа. "

" Без правна основа "

Междувременно водачът на английските лейбъристи Джеръми Корбин сподели, представен от Би Би Си, че английските удари против Сирия нямат " правна основа " и биха насърчили и други да подхващат сходни стъпки.

Според Корбин Народното събрание е трябвало първо да се произнесе, преди министър председателят Тереза Мей да подреди присъединяване на английски сили в ударите. " Последствията от това, че която и да било страна подхваща едностранни и лишени от правна основа дейности са, че окуражава другите да вършат същото и понижава способността ни да се оплакваме, когато други го вършат, " сподели Корбин, който от години е съперник на военните интервенции.

Правителството в Лондон може по английските закони да вземе сходно решение, без да се допитва до Народното събрание. Мей, която подреди провеждането на въздушни удари за пръв път, откогато е министър председател, свика съвещание на съвета за сигурност на страната по-рано тази седмица, с цел да реши дали Англия би се присъединила в английски военни дейности.

През 2013 година " Даунинг стрийт " реши да се допита до Народното събрание, когато Съединени американски щати позволиха опцията за военни удари в Сирия след химическата офанзива в Гута, само че тогавашният министър председател Дейвид Камерън подложи стъпката на гласоподаване в Народното събрание и загуби вота.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1339)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР