Силен човек от ГЕРБ и бивш министър направи пиперлив коментар

...
Силен човек от ГЕРБ и бивш министър направи пиперлив коментар
Коментари Харесай

Сачева, ГЕРБ: Мерките срещу кризата ще увеличат инфлацията, вместо да я ограничат

Силен човек от ГЕРБ и някогашен министър направи пиперлив коментар за признатите антикризисни ограничения.

„ Много мъчно е да се ориентираме, кои са ограниченията на държавното управление, тъй като бяха обявявани по доста чудноват метод и на процедура не знаем какви са те, тъй като параметрите им непрестанно се трансформират – да вземем за образец горивото, пенсиите и детските. Освен това, ограниченията в действителност би трябвало да бъдат избрани от Народното събрание, тъй като изискват актуализация на бюджета. На последно място, тези ограничения ще усилят инфлацията, вместо да я лимитират и всеки самичък ще реши дали получената отплата би им помогнала “. Това сподели пред Bulgaria ON AIR националният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

„ На първо място най-грешното решение би било инкорпорирането на тези 60 лева Всички, в това число и ръководещите, сме обсъждали, че в случай че ще се подкрепят най-бедните пенсионери, те биха се подкрепили със обществена помощ. Имаше задоволително време това да се развие още от януари месец и даже тази помощ да е по-висока от 60 лева Но сега това ще изкриви пенсионната система, тъй като това не са пари, налични в Национален осигурителен институт от осигуровки, а би трябвало да дойдат от нашите налози или налозите би трябвало да се усилят в някакъв миг през идната година. Това е неминуем факт. Другият вид е да се вземат нови заеми, а да се заплащат пенсии със заеми и налози е неверно “, разяснява Деница Сачева.

Според някогашния обществен министър, това е един опит. „ Може би тъкмо това не би я разрушило. На първи октомври е планувано преизчисление. Ако се употребява осигурителният приход за 2021 година, той ще коства 5 милиарда и от него изгода биха имали единствено към 700 000 пенсионери, тъй като единствено техните пенсии биха се нараснали. Затова чакахме да забележим идея за бъдещето и планове за средносрочната прогноза. Тази година се радваме на положителни доходи поради инфлацията, само че следващата година, когато тя бъде овладяна, от кое място ще дойдат те? Вдигането на пенсиите с плануваните 6 милиарда и половина не би трябвало да важат само за тази година, а и за идващите. Поради това приканвам българските пенсионери да не бързат да вършат калкулации и да не се радват на тези 20 % “, безапелационна е Деница Сачева.

„ На първо място пенсиите с 60-те лева се получават и сега. Освен това от 1-ви юли бе планувано нарастване 6.1 % по швейцарското предписание и всеки пенсионер към този момент си беше направил сметката, какъв брой би трябвало да получи през този месец. В момента остават единствено тези 4 %, които сега се додават, с цел да стане нарастването общо 10 % вместо 6 %. Всичко зависи от това, по кое време ще се внесе и одобри актуализацията. Във всеки случай е невероятно това да стане до две седмици. Вероятно хората биха могли да получат някакво нарастване едвам през месец август. Тези ограничения не могат да се нарекат „ антикризисни “, тъй като не се реализират незабавно “, прецизира някогашният обществен министър.

На въпрос, ще има ли по-ниски пенсии от 467 лева през месец август, Деница Сачева отговори: „ Това зависи от решението на Народното събрание. Има пенсионери, които сега получават добавка, изравняваща прихода от месец декември заради компенсацията за тогавашното комплициране към пенсионерите, които получиха по-малко пари в сравнение с през декември. В момента някой, който получава обществена пенсия, без втората добавка, би получавал с до 10 лева по-малко, в сравнение с предходния месец. Във всеки случай не е отговорен Национален осигурителен институт – той е механизъм, изпълняващ само политическите решения, които сега основават единствено безпорядък и безвластие. Силно се надявам ръководещите да си дават сметка, че от метода им на работа зависи и тяхното бъдеще. Търпението на многочислените пенсионери се изчерпва “.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected]. Ще обърнем внимание!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР